Ropná skvrna ohrožuje americké krokodýly

Washington – Američtí krokodýli jsou jedním z druhů, který je ohrožen ropnou skvrnou v Mexickém zálivu. Jejich populace se dlouhodobě výrazně zmenšují. Někde klesly na pouhou desetinu a na vině jsou jednoznačně lidé. Ropná skvrna osud krokodýla amerického jenom zhorší. „Ropná skvrna bude mít vliv na celý ten ekosystém a krokodýl je jeho součástí. On má výhodu v tom, že se může přemístit na velké vzdálenosti, má dobrý čich a může zjistit, že se blíží nebezpečí,“ řekl biolog Petr Myška.

Podle biologů je mnohem větším nebezpečím než samotná ropná skvrna dramatické zmenšení prostoru pro divokou přírodu. „To jejich území se strašně zmenšilo a oni se dostávají do těsného kontaktu s civilizací. Krokodýli žijí v mangrovech, když je někdo pokácí a postaví místo nich turistické středisko, není pak už možnost obrátit list,“ podotk Myška.

Krokodýli mohou dorůst až šesti metrů, během setiny vteřiny skolí i krávu. I přesto hledají lidé způsob, jak s nimi žít. Právě o nevšedním soužití dokončují čeští tvůrci unikátní celovečerní dokument. Podle režiséra filmu Petra Tomaidese je hlavním mottem to, že na krokodýla se nemusí dívat apriori jako na agresora.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Je třeba ale znát způsoby lovu a respektovat pomyslné hranice. Dokumentární film „Dotek modrého krokodýla“ se právě dokončuje a první diváci ho uvidí už možná v září.

Vydáno pod