Chytré trenýrky vytáhnou z bryndy i americké vojáky

Los Angeles - Vědci z Kalifornie na popud americké armády vyvinuli inteligentní trenýrky, které znají fyzický stav svého majitele lépe než on sám. Na gumě futuristického prádla je našitý pás senzorů, které neustále měří krevní tlak, puls, úroveň stresové zátěže a další parametry tělesného zdraví svého nositele. Inteligentní textil teprve překonává své dětské nemoci. Už však není jen kuriozitou a dostává se do módy.

Inteligentní spodní prádlo vzniklo na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Tým profesora Wanga přišel na to, jak senzory na látku umístit, aniž by nositel trpěl nepohodlím a oblečení vydrželo praní. Elektronika se tiskne přímo na látku. Podobně například potiskují trička; v tomto případě se místo inkoustu používají uhlíkové elektrody.

Pomoc v bojových podmínkách

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Připadá vám absurdní plýtvat špičkovými nanotechnologiemi na spodní prádlo? Největší armáda na světě to vidí jinak. Do vývoje inteligentních trenýrek dal Pentagon přes třicet milionů korun. „Jejich úkolem bude zaznamenat vojákovo zranění a pomoci lékařům v bojových podmínkách. Cílem je vyvinout co nejpohodlnější senzory, které by ale zároveň dokázaly okamžitě stanovit základní diagnózu vojákova zranění,“ uvedl profesor nanoinženýrství Joseph Wang.

Biosenzory na spodním prádle dokážou při kontaktu s pokožkou měřit koncentraci kyseliny mléčné. Ta signalizuje úroveň stresu a může také odhalit zranění. V budoucnu se dokonce počítá s tím, že by voják díky svému prádlu okamžitě dostal přesně potřebnou dávku léku.

Móda i mimo válečné oblasti

„Cílovou skupinou nejsou jen vojáci. Sázíme na trend, který mění péči o staré lidi. Při ní stále častěji využívá monitorování jejich zdravotního stavu na dálku. Uvažujeme o sledování celé řady příznaků, jako jsou příznaky možného infarktu, diabetického záchvatu atd.,“ vysvětlil Wang.

Na biosenzory opatřené trenýrky se už těší vrcholoví sportovci, kterým by měly ulehčit trénink. Dokonce by se mohly užít jako přesnější alternativa alkoholových testerů. „Z potu dokážeme odvodit množství alkoholu v krvi. Nedá se vyloučit, že jednou bude vaše spodní prádlo komunikovat přímo s vaším autem, které odmítne nastartovat, pokud budete pod vlivem alkoholu,“ upozornil student Joshua Windmiller.

Ražba uhlíkových elektrod na textil
Zdroj: ČT24
Vydáno pod