Izraelská opozice kritizuje zmírnění blokády Gazy, do pásma míří další lodě

Jeruzalém - Izraelská opozice tvrdě kritizovala rozhodnutí vlády zrušit „civilní blokádu“ pásma Gazy. Vůdkyně opozice a předsedkyně centristické strany Vpřed (Kadima) Cipi Livniová obvinila pravicového premiéra Benjamina Netanjahua z „politické slepoty“. Netanjahu naproti tomu hájil krok svého kabinetu jako „nejlepší rozhodnutí, jaké mohl Izrael přijmout“. Izraelský ministr obrany Ehud Barak mezitím varoval další lodě, aby nevplouvaly do vod u pásma Gazy.

Izraelský bezpečnostní kabinet v neděli oznámil zrušení pozemní „civilní blokády“ pásma Gazy. Na území ovládané radikálním hnutím Hamas má být od nynějška povolen dovoz veškerého zboží k civilnímu užití. Zakázán bude nadále dovoz zbraní, bojových prostředků a „problematického zboží využitelného k různým účelům“. Námořní blokáda má být zachována. „Hamas dnes získává legitimitu - a Izrael ji ztrácí,“ prohlásila Livniová a na Netanjahuovu adresu dodala, že „už mu dnes nikdo nevěří“.

Izrael uvalil na pásmo Gazy sankce po únosu svého vojáka Gilada Šalita komandem palestinských extremistů v červnu 2006. Poté, co se radikální islamistické hnutí Hamas násilně zmocnilo vlády v pásmu v červnu 2007, tyto sankce ještě zpřísnil a kvůli neustávajícímu raketovému ostřelování jihu svého území nakonec zavedl téměř absolutní blokádu pásma. Netanjahuův kabinet rozhodl o zmírnění blokády pásma Gazy minulý týden pod silným mezinárodním tlakem a kritikou za květnový vojenský zásah proti humanitární flotile pro Gazu, při němž zahynulo devět lidí.

„Je to nejlepší řešení, které mohl Izrael přijmout, protože bere Hamasu jeho hlavní propagandistický argument a nám, stejně jako našim přátelům v zahraničí, umožňuje soustředit se na naše oprávněné bezpečnostní požadavky,“ obhajoval dnes svůj krok Netanjahu před bezpečnostním a zahraničním výborem parlamentu.

Nyní se s napětím čeká na přesný seznam zakázaného zboží. Ten má být podle izraelský médií zveřejněn v nadcházejících dnech a řídí se údajně takzvanou Wassenaarskou dohodou. Tu v prosinci 1995 uzavřelo ve stejnojmenném nizozemském městečku 40 zemí. Dokument stanoví pravidla kontroly exportu konvenčních zbraní a takzvaných výrobků dvojího použití.

„Naše politika je jasná: Izrael chce udržet mimo pásmo Gazy zbraně a stejně tak materiály, jichž Hamas využívá k přípravě a provádění teroristických útoků a raketového ostřelování Izraele. Všechno ostatní zboží má být do pásma Gazy vpuštěno,“ řekl v neděli premiér Netanjahu.

Libanonská loď s pomocí Gaze má povolení plout na Kypr

Libanonské úřady vydaly lodi s humanitární pomocí pro Gazu povolení k plavbě na Kypr. Plavidlo Julia je nyní v severolibanonském Tripolisu a na cestu by se mělo podle organizátorů vydat v nejbližších dnech. Povolením plavby na Kypr tak úřady dostály libanonskému zákonu, který zakazuje plavbu lodi do přístavu kontrolovaném Izraelem. Obě země jsou ve válečném vztahu. Posádka původně deklarovala, že chce plout do Gazy, plavbu organizuje hnutí Svobodná Gaza.

Barak: Přímo do pásma lodě nepustíme

Izraelský ministr obrany Ehud Barak varoval při schůzce s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem další flotilu s humanitární pomocí, aby do vod u Gazy nevplouvala. Podle Baraka totiž lodě vypravily organizace napojené na teroristy. „Myslím, že posílat další lodě je velmi nezodpovědné. Je známo, že žádáme všechny, stejně jako předešlé flotily, aby zboží dopravovaly do Gazy přes přístav Ašdod. Nemůže vpustit někoho, kdo se bude snažit vplout přímo do pásma,“ zdůraznil Barak.

Ehud Barak:

„Gazu stále ovládá teroristická skupina Hamas, která záměrně hromadí rakety a střely, aby terorizovala Izraelce. Samozřejmě nemáme nic proti jednomu a půl milionu obyvatel Gazy. Většina z nich jsou nevinní lidé a mají právo na humanitární pomoc. Ale trvám na tom, že v Gaze nebyl nikdy humanitární krize a hlad.“

Ministr také požádal generálního tajemníka OSN, aby odložil plán ustavit mezinárodní komisi, která by vyšetřila květnový krvavý incident. „V současné době, dokud se připravují nové flotily, je pravděpodobně lepší nechat vyšetřování OSN nějakou dobu stranou,“ uvedl Barak.

Také íránský Červený půlměsíc vypravuje loď s pomocí pro Gazu

Íránský Červený půlměsíc vypraví v neděli loď s nákladem 1100 tun humanitární pomoci pro obyvatele palestinského pásma Gazy. Loď pro děti z Gazy vypluje v neděli z přístavu Bandar Abbás v Perském zálivu do Středomoří. Bude mít na palubě především léky, potraviny, dětské oblečení a panenky, které darují íránské děti dětem z Gazy. Na palubě lodi má být jen deset osob: pět novinářů a pět humanitárních dobrovolníků. Na plavbu k pobřeží pásma Gazy bude loď potřebovat 14 dnů.