V Afghánistánu padlo devět vojáků NATO, britské ztráty dosáhly 300

Kábul - Devět vojáků mezinárodních jednotek NATO, většinou Američanů, dnes zahynulo při různých incidentech v Afghánistánu. Čtyři muži přišli o život při nehodě vrtulníku, čtyři při explozích náloží a jeden byl zastřelen. Britské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že od roku 2001 britské ztráty na afghánském území dosáhly 300 mrtvých.

Třístou obětí v řadách britských oddílů, které jsou s asi 10 000 vojáky v Afghánistánu druhé nejpočetnější po amerických, se stal příslušník královského námořnictva. Ten v neděli v nemocnici v Birminghamu podlehl zranění, které utrpěl při explozi bomby 12. června v jihoafghánské provincii Hílmand.

Oběťmi havárie helikoptéry se dnes stali tři australští vojáci a jeden Američan. Podle Severoatlantické aliance nic nenaznačuje, že by se zmíněná helikoptéra stala terčem nepřátelského útoku. Austrálie má v Afghánistánu na 1 500 vojáků. Také francouzské ministerstvo obrany informovalo, že jeden francouzský voják podlehl o víkendu zranění, jež utrpěl na východě Afghánistánu.

Dva vojáci včetně jednoho Američana zahynuli při explozích bomb na jihu Afghánistánu, další dva Američané při podobných incidentech na východě země. Devátou oběť, opět Američana, si vyžádala střelba z lehkých zbraní ze strany islámských povstalců.

Celkové ztráty zahraničních vojáků v průběhu afghánské operace, která byla zahájena po teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001 a která je namířena proti extremistickému hnutí Tálibán a teroristické síti al-Káida, dosáhly podle agentury Reuters 1 844 mrtvých.

Vrtulník
Zdroj: ČT24
Vydáno pod