Výpadky elektřiny stály křeslo iráckého ministra

Bagdád – Masivní protesty proti výpadkům dodávek elektřiny zlomily vaz iráckému ministru elektřiny Karímu Vahídovi. Ten večer odstoupil poté, co při dnešním protestu v Násiríji bylo zraněno 17 policistů a při sobotním v Basře zahynuli dva lidé. Vahíd v televizi Al-Irakíja řekl, že na svou funkci rezignoval, protože vláda nedokáže lidi zásobit proudem ani sedm let po invazi a svržení předchozí vlády. Při demonstraci v Basře lidé volali po Vahídově odvolání.

Vahídův úřad nejdřív připsal snížení dodávek elektřiny výpadkům proudu, který má dodávat Iráku Írán. Írán prý přestal do irácké sítě dodávat denních 250 megawattů. Elektřina proudí z íránského Kermánšáhu do irácké provincie Dijála. Z oznámení ministerstva nebylo jasné, za jakých podmínek má Írán iráckou síť zásobovat, ani motiv výpadku.

Nedostatkem proudu nejvíc trpí jih Iráku, kde teploty v létě dosahují 50 stupňů Celsia. Jeden z obyvatel Násiríje řekl, že proud je puštěn jen čtyři hodiny denně, ačkoli úřady slíbily dvojnásobek.

V sobotu vyšly do ulic v Basře tisíce lidí a policisté, kteří je chtěli rozehnat, dva z nich zastřelili. Muži pořádku, kteří měli na starosti dnešní demonstraci v Násiríji, dostali rozkaz vyhnout se násilí. Použili k rozehnání lidí vodní děla, ale sami byli zasypáni kamením a mnozí byli zbiti holemi.

Irácké elektrárny jsou ve špatném technickém stavu, protože nebyly pravidelně udržovány a mnohé z nich byly také terči útoků povstalců, kteří se po invazi snažili ochromit infrastrukturu. Elektrárny teď vyrábějí jen dvě třetiny ze své kapacity, která dosahuje 11 000 megawattů. Ministerstvo elektřiny chce napětí zmírnit a nařídilo zásobit přednostně jih na úkor státních institucí a společností, které si mohou výpadky proudu snadněji nahradit s pomocí vlastních generátorů. Část elektřiny bude na jih odkloněna ze severnějších oblastí země.

Výpadky elektřiny trápí i Saúdskou Arábii

S elektřinou mají problémy i v Saúdské Arábii. Na západě země tam dnes kvůli panujícímu horku a vysokému odběru proudu zkolabovala elektrická síť. Teploty dosáhly 50 stupňů Celsia a situaci navíc zhoršila písečná bouře. Saúdskoarabská energetická společnost oznámila, že kvůli náhle zvýšenému odběru proudu vypadlo osm turbín, byť zástupce společnosti před výpadkem ujišťoval, že jeho podnik je na zvýšený odběr připraven.

Saúdská Arábie se s nedostatkem proudu potýká pravidelně od května do září. Letošní teploty jsou ale mimořádné a o několik stupňů převyšují průměr běžný v tomto ročním období.