Terorista se přiznal k pokusu o útok na New York

New York - Američan pákistánského původu Faisal Šahzad, který se začátkem května v centru newyorského Manhattanu pokusil o pumový útok, se přiznal ke všem deseti bodům obžaloby. Soud jeho doznání přijal. Muži hrozí doživotí. Podle obžaloby podstoupil Šahzad v pákistánském Vazíristánu výcvik s trhavinami a rovněž přijal od pákistánské odnože fundamentalistického islamistického hnutí Tálibán finance.

Šahzad byl oficiálně obžalován ve čtvrtek, mimo jiné z pokusu o teroristický útok nebo z pokusu o použití zbraní hromadného ničení. Soudu na Manhattanu se dnes třicetiletý Šahzad přiznal v rámci tázání, zda rozumí svým právům.

Soudkyně Miriam Goldmanová Cedarbaumová jeho doznání okamžitě nepřijala a zeptala se, zda ví, že mu hrozí doživotí a zda si je přiznáním jistý. Šahzad potom prohlásil, že „se chce přiznat a stokrát víc“, aby Spojeným státům dal na vědomí, že pokud neodejdou z Iráku a Afghánistánu, kde vedou boje proti radikálním ozbrojencům, nepřestanou s nálety a neskončí s vměšováním se do věcí muslimských zemí, „budeme napadat Spojené státy“.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Faisal Šahzad:

Chci přiznat vinu a přiznám se stokrát znovu. Dokud Spojené státy nestáhnou své jednotky z Iráku a Afghánistánu, nepřestanou bezpilotními letouny útočit v Somálsku, Jemenu a Pákistánu, nezastaví okupaci muslimských území, do té doby budeme útočit na Spojené státy.

K soudu se Šahzad dostavil s bílou pokrývkou hlavy. „Je třeba pochopit, odkud pocházím,“ prohlásil podle AP. „Považuji se… za muslimského vojáka,“ uvedl během procesu. Pákistánec, který loni získal americké občanství, byl majitelem vozu Nissan Pathfinder, v němž byla nalezena v centru New Yorku nastražená bomba. Teplou sobotní noc si prý vybral, protože náměstí bylo plné lidí, které detonace mohla přinejmenším zranit. Řekl také, že spolupracoval s pákistánskou odnoží fundamentalistického islamistického hnutí Tálibán, které na jeho akci poskytlo více než 15 tisíc dolarů.

Do auta prý naložil tři součásti bomb, které měly odpálit nálož vyrobenou z průmyslových hnojiv, propanové láhve a kanystry s benzinem. Zapálil zápalnou šňůru a čekal asi dvě až pět minut. Výbuch se však neozval, a tak se vrátil domů. Zadržen byl dva dny poté, když se pokusil ze země uniknout.