Soud ve státech zrušil Obamův zákaz na těžbu ropy

New Orleans - Americký soud se dnes postavil proti půlročnímu moratoriu na těžbu ropy z velkých hloubek v Mexickém zálivu. Zákaz těžby vyhlásil koncem května americký prezident Barack Obama kvůli úniku z ropného vrtu v hloubce 1500 metrů, který způsobil nejhorší ekologickou havárii v dějinách USA. Americká vláda už oznámila, že se proti dnešnímu verdiktu odvolá.

Soud uznal námitku několika firem poskytujících doplňkový servis pro těžební společnosti. Zástupci firem označovali moratorium za neopodstatněné s tím, že vláda podle nich nemá žádné důkazy o tom, že by kvůli hlubokomořské těžbě hrozilo Mexickému zálivu nějaké nebezpečí.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs oznámil, že se vláda proti rozsudku okamžitě odvolá. „Prezident věří, že pokračovat v těžbě v těchto hloubkách, aniž bychom věděli, co se stalo (s vadným vrtem) není rozumné,“ uvedl Gibbs. Podle něj si vláda nemůže dovolit riskovat bezpečnost pobřežních oblastí a lidí, kteří zde žijí.

Vláda zakázala těžbu ropy ve větší hloubce než 150 metrů. Nejsou pro ni vydávána nová povolení a 33 stávajících plošin muselo zastavit provoz a poskytnout úřadům dokumentaci o bezpečnostních opatřeních. Kritici tohoto opatření ale varují, že moratorium na těžbu ropy by mohlo ublížit ekonomice států na jihu USA, která často závisí právě na ropném průmyslu.