Před referendem se jih Kyrgyzstánu uklidňuje

Biškek - Situace v jihokyrgyzském městě Oš, které se stalo centrem nedávných nepokojů, se pomalu stabilizuje. K dnešnímu dni se do země ze sousedního Uzbekistánu vrátilo přes 46 000 lidí, tedy téměř polovina všech uprchlíků. Bezprostřední následky války tak postupně mizí, napětí mezi Kyrgyzy a Uzbeky ale stále zůstává. Už za čtyři dny čeká středoasijskou republiku klíčové referendum o ústavních změnách. V Oši dnes bylo uneseno pět uzbeckých členek ústřední volební komise, které referendum připravovaly.

Podle kyrgyzské pohraniční služby uteklo po etnických násilnostech do Uzbekistánu 75 000 lidí. Mezinárodní humanitární organizace ale odhadují jejich počet na více než 100 000. Jde především o ženy a děti, protože muže uzbecké úřady nepouštěly do země z obav z rozšíření nepokojů i na území vlastního státu. Dalších 300 000 lidí přišlo při nepokojích o domov, ale zůstali v Kyrgyzstánu.

Násilnosti si podle oficiálně uváděných čísel vyžádaly 251 mrtvých, ale podle prozatímní prezidentky Rozy Otunbajevové bude toto číslo zřejmě desetkrát vyšší. Pozorovatelé se obávají nové vlny násilností v příštích dnech, zejména v souvislosti s nedělním referendem. Prozatímní vláda - která se ujala moci po dubnovém lidovém povstání, během něhož odstoupil a uprchl do zahraničí prezident Kurmanbek Bakijev - doufá, že hlasování naopak napjatou situaci ukončí.

Telefonát Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Vojáci a policejní hlídky zatím nadále patrolují po městě Oš. Důvěra obyvatel především v uzbeckých enklávách je značně otřesená, protože existují svědectví, že právě armádní složky se zapojily v době nepokojů do násilností.