Bývalý eurokomisař opěvuje krále, jehož armáda sekala ruce Konžanům

Brusel – Belgie si v současnosti připomíná 50. výročí od osamostatnění své bývalé africké kolonie Konga. Dvoustranný vztah jejích obyvatel k tehdejším historickým událostem se postaral o skandál. Bývalý eurokomisař pro rozvojovou pomoc a současný belgický poslanec Louis Michel v tisku totiž označil bývalého belgického krále Leopolda II. za hrdinu a vizionáře. Podle historiků ovšem tento muž stojí za smrtí milionů Konžanů, přičemž počet obětí jeho koloniální vlády se odhaduje mezi pěti až 20 miliony.

„Leopold II. byl ve své době opravdovým vizionářem a hrdinou. A i když se v Kongu děly hrozné věci, měli bychom ho za to dnes odsuzovat?“ ptá se Michel v rozhovoru pro P-Magazine, o němž dnes obsáhle referují belgická média. Kongo se v roce 1885 v podstatě stalo Leopoldovým majetkem a ovládal je prostřednictvím vlastní armády označované jako Force Publique (Veřejná síla). Její příslušníci přitom stojí za tehdejšími zvěrstvy.

Belgický král využíval konžské přírodní bohatství, z něhož financoval rozvoj Belgie. Velká část bruselských pamětihodností byla postavena právě za prostředky z Konga, mimo jiné honosný justiční palác. Force Publique ovšem v té době šířila v africké zemi zkázu a mrzačila místní obyvatelstvo. Například usekávání rukou při nepokojích, které se na nejchudším kontinentě vyskytuje dodnes, do Afriky zavlekli právě Belgičané.

Vize, nebo ostuda?

Michel ovšem historická fakta v rozhovoru odmítá. „Leopold II. si taková obvinění nezaslouží. Belgičané stavěli železnice, školy a nemocnice a nastartovali hospodářský růst. A myslíte si, že Leopold změnil Kongo v jeden obrovský pracovní tábor? Opravdu? Tehdy se ale prostě tak věci dělaly,“ dodal bývalý eurokomisař. Není to přitom poprvé, co se v médiích objevuje podivný Michelův vztah k bývalé belgické kolonii. V letech 1999 až 2004, kdy působil jako ministr zahraničí, totiž čelil některým obviněním, že se v roce 2001 podílel na vraždě konžského prezidenta Laurenta-Desirého Kabily. Toho v čele státu nahradil jeho syn Joseph, s nímž měl Michel velmi dobré vztahy.

Michelova vyjádření v Belgii vyvolala vlnu odporu, přestože řada obyvatel k osobě Leopolda II. stále vzhlíží s obdivem. „Vizionář? Absolutně ne. To, co se tehdy stalo, je ostudné,“ řekl deníku Het Nieuwsblad belgický senátor Pol Van Den Driessche.

Vydáno pod