I po devíti letech vydávají trosky „dvojčat“ své oběti

New York – I devět let od teroristického útoku na newyorskou budovu Světového obchodního centra (WTC) vydávají trosky budov těla obětí. Podle informací americké televize ABC jen od začátku letošního roku objevili stavební dělníci v ruinách WTC 72 lidských pozůstatků. Trosky i ostatky objevili při snaze zpřístupnit západní část staveniště – na místě někdejších „Dvojčat“ vzniká nová Věž svobody.

Oblast o rozměru asi 650 čtverečních metrů dělníci prohledávali od dubna a s průzkumem trosek skončili minulý týden. Objevená těla nyní prohlédnou soudní lékaři. Na základě testů DNA by měli oběti teroristického útoku identifikovat.

Členové teroristické sítě al-Káida zaútočili na budovy WTC 11. září 2001 pomocí dvou dopravních letadel. Souběžně s newyorským útokem použili teroristé letadlo i k útoku na budovu Pentagonu v hlavním městě Washingtonu. Na palubě čtvrtého letadla, které teroristé chtěli využít k útoku, se vzbouřili cestující a stroj se zřítil v Pensylvánii. Celkem si atentáty vyžádaly na 3 000 obětí.

V troskách WTC zahynulo při útoku přibližně 2 600 lidí. Přibližně 1 600 těl se podařilo identifikovat, rodiny dalších tisíců lidí ale dosud marně čekají na potvrzení nálezu ostatků svých blízkých.

Vydáno pod