Obama projedná s Medvěděvem hospodářskou spolupráci

Washington - Americký prezident Barack Obama se dnes setká se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem, který je od úterka na návštěvě Spojených států. Schůzku, jenž se bude konat v Bílém domě, chce prezident Obama využít k posílení ekonomických vztahů s Ruskem. Mělo by jít o další fázi dlouhodobé snahy šéfa Bílého domu o nový start vztahů Spojených států s Moskvou. Jde již o několikáté setkání obou státníků od Obamova loňského nástupu do úřadu.

Americký prezident se při prvních vzájemných schůzkách soustředil na bezpečnostní otázky, jako byla například nová smlouva o omezení strategických jaderných zbraní či postup proti íránskému režimu. První bod na jaře završil historický podpis nástupce smlouvy START v Praze, druhý zase nedávno přijetí nových sankcí vůči Teheránu, jehož údajné snahy o získání jaderné zbraně Američany již delší dobu znepokojují.

Obama nyní klade důraz na ekonomickou spolupráci

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ekonomická spolupráce by podle NYT měla vztahy obou zemí přenést na novou úroveň a vystřídat vzájemnou podezřívavost, jež provázela téměř celých osm let vlády Obamova předchůdce George Bushe a vyvrcholila během krátké rusko-gruzínské války v roce 2008. Oba prezidenti by tak měli hovořit například o uvedení Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). Jednat ale budou i o víkendových schůzkách skupin G8 a G20 v Kanadě.

Medvěděv svou návštěvu Spojených států zahájil v úterý v proslulém středisku amerického počítačového a internetového průmyslu v kalifornském Silicon Valley. Snažil se místní firmy získat pro myšlenku vybudování podobného centra inovací v Rusku. Svou návštěvu USA ruský prezident ukončí po dnešním setkání s Obamou.