Operátoři nabídnou kvůli novému iPhonu menší SIM karty

Tokio - Tuzemští operátoři se chystají zavést zmenšené SIM karty pro mobilní zařízení. Důvodem pro nabídku mikro SIM karet je uvedení nového modelu telefonu iPhone 4 na český trh a také stále více uživatelů zařízení iPad od Apple. Firma přitom zahájila prodej nové verze iPhonu právě dnes. Například v Tokiu na ni čekaly ve frontách stovky zákazníků a přístroj se zde rychle stal nedostatkovým zbožím.

Mikro SIM karty začne nabízet Vodafone 1. července, O2 chystá uvedení během prázdnin a podobně je na tom T-Mobile. „Ano, plánujeme jejich uvedení v nejbližších měsících, nejpozději u příležitosti prodeje nového iPhone,“ uvedla mluvčí Martina Kemrová.

„Zařazením malých SIM karet do našeho portfolia vycházíme vstříc nadšencům, kteří si v zahraničí pořídili tablet Apple iPad a chtějí mít přístup k mobilnímu internetu,“ uvedl manažer zodpovědný za portfolio telefonů Vodafonu Michal Janda. Mikro SIM karty budou standardně dostupné na všech prodejních kanálech Vodafone. Zákazníci mají jednou za rok nárok na bezplatnou výměnu své stávající SIM karty za novější micro SIM kartu.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

V současnosti u O2 mikro SIM testují technici. „Jejich zavedením zamezíme jinak nutnému stříhání současných SIM karet. Nové MicroSIM budou dostupné pro stávající i nové zákazníky. Jedním z důvodů, proč MicroSIM chceme nabídnout našim zákazníkům, je prodej iPadu na českém trhu a stejně tak se bude tento formát SIM karty vyžadovat i u nového telefonu iPhone,“ prohlásil mluvčí Martin Žabka.

Tuzemský zástupce Apple zatím datum uvedení iPadu ani iPhonu na český trh neoznámil. U iPhonu by mohlo jít o srpen, iPad již do ČR dovážejí některé internetové obchody.

iPhone 4 dnes v Japonsku, Německu, Francii, Británii a USA

Výrobce deklaruje, že model iPhone 4 má kvalitnější displej a delší životnost baterie, než tomu tak bylo u jeho předchůdce. Apple dnes iPhone 4 uvádí na trhy v Japonsku, Německu, Francii, Británii a Spojených státech. Ovšem v Japonsku se přístroj začal vzhledem k časovému posunu prodávat dříve než v ostatních zemích.

Některý z dřívějších modelů iPhonu má v Japonsku řadu fanoušků, ti se navíc objevili v ulicích přestrojení za tento přístroj. Od čekání ve frontách zájemce neodradilo ani nepříznivé počasí. „Nejtěžší částí byl středeční silný déšť,“ uvedl osmnáctiletý student Akira Nakazawa, jenž čekal již od úterý před jednou z tokijských prodejen firmy Apple. Po otevření obchodu byl první ve frontě, kterou tvořilo přes 500 chtivých zákazníků.

V Japonsku stojí iPhone 4 deset tisíc, ve Státech o polovinu méně

V Japonsku lze novou verzi telefonu iPhone pořídit od 46 080 jenů (zhruba 10 760 korun). Zákazníci ji ale mohou získat také zdarma, pokud si spolu s ní u mobilních operátorů objednají i některé služby. Ve Spojených státech je přístroj levnější a jeho cena začíná již na 199 dolarech (zhruba 4 170 korun).

Ačkoliv podle skalních příznivců je zbrusu nový mobil dokonalý, na internetu už se na něj množí stížnosti. Někteří uživatelé mají například problém s tím, že se jim na displeji objevuje žlutá skvrna. Přístroj prý navíc ztrácí signál, když se drží za kovový rám. Samotná firma Apple se k potížím zatím nevyjádřila.