Albrightová si v memoárech zavzpomíná na dětství

New York – Vzpomínkovou knihu o Evropě svého dětství v letech 1937 až 1948 připravuje bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Memoáry nazvané While I Was Growing Up (Když jsem vyrůstala) vyjdou podle nakladatelství HarperCollins v roce 2012. Kniha bude zahrnovat osobní vzpomínky, archivní materiály a rozhovory a chce prý nabídnout dětský i dospělý pohled na tehdejší dobu. Autorka ji prý pojme také jako určité varování dnešním a příštím generacím.

Albrightová se narodila jako Marie Jana Körbelová 15. května 1937 na pražském Smíchově jako první ze tří dětí v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela (německou přehlásku ze jména vypustila rodina po válce). Po vyhlášení protektorátu emigrovali do Británie, kde přestoupili ke katolicismu. Po válce bydlela rodina krátce v Praze, po komunistickém převratu v únoru 1948 byl Josef Korbel jako nepřítel státu odsouzen k smrti a rodina požádala o politický azyl v USA. Své křestní jméno začala Marie Jana psát jako Madeleine na soukromé škole ve Švýcarsku.

Později se stala americkou političkou a zapojila se do práce v Demokratické straně. Její činnost ocenil Bill Clinton po svém vítězství v prezidentských volbách a jmenoval ji v roce 1993 americkou velvyslankyní v OSN – jako prvního šéfa v tomto úřadu, který se nenarodil v USA. V Clintonově vládě v letech 1997-2001 stála v čele ministerstva zahraničí.

V září 2003 vydala své paměti Madeleine - Nejlepší ze všech možných světů, které se staly bestsellerem. Následovaly knihy Mocní a všemohoucí nebo Doporučení budoucímu prezidentovi. Loni vydala knihu Read My Pins (Čtěte mé brože). Ta se vztahuje k její sbírce broží, které se staly jejím typickým poznávacím znamením: vždy se je snažila přizpůsobit aktuálnímu jednání. Když o ní například bývalý irácký diktátor Saddám Husajn prohlásil, že je had, začala si Albrightová brát brož s hadem na veškerá jednání o Iráku. Sbírku svých broží dokonce loni vystavovala v newyorském Muzeu umění a designu.