Ruské děti se mají modlit: Hospodine, chraň Putina a Medvěděva

Moskva – Rodiče 150 nadaných ruských dětí, které se tento měsíc v Petrohradě zúčastnily talentové soutěže, se nestačili divit, co dostaly jejich ratolesti na akci za dárek. Kromě knížek a pamlsků dostaly děti i knížku s modlitbami, které prosí Hospodina, aby chránil služebníky boží Dmitrije Medvěděva a Vladimira Putina.

Pravoslavná církev se od modlitby distancovala. Podle jejích zástupců ale nejsou modlitby za hlavu státu v ruském prostředí nijak neobvyklé. Modlitby za cara byly obvyklou součástí církevních rituálů. „Nic špatného na modlitbě není. Je však poněkud nekorektní rozdávat podobný text široké veřejnosti. Patriarcha by ho sotva schválil,“ komentoval událost v Petrohradě mluvčí Moskevského patriarchátu Alexandr Volkov. 

Ruská média připomínají, že modlitba za prezidenta kolovala mezi obdivovateli Vladimira Putina už v době, kdy byl v čele státu. Kromě modlitby v Rusku oslavují premiéra Vladimira Putina i obrazy nebo obdivné písně. V době čečenského tažení se objevil text, který opěvoval Putinovy vojenské úspěchy. „A v čistém poli jsou rakety Grad, za námi stojí Putin a Stalingrad,“ znělo v písni. 

Zhruba před rokem se pak ruským hitem stala parodie na populární song Ivana Mládka ze 70. let Jožin z bažin, která se objevila na serveru YouTube. Ruská skupina Murzilki International na českou melodii navlékla břitký text, který si ale z premiéra Putina spíše utahoval. Narážel na jeho populistické manýry při řešení problémů.