Česko má navigační systém Galileo na dosah

Lucemburk - Česko se přiblížilo zisku sídla evropského navigačního systému Galileo. Uchází se o něj totiž již jen tři státy z původních 11. Česká republika je jediná z nových členských států EU, kam by se podle unijních závazků měla agentura z Bruselu přestěhovat. Jedinými českými konkurenty v „boji“ o zisk sídla jsou nyní Němci a Nizozemci. EU se nicméně již dvakrát v minulosti zavázala, že centrum navigačního systému získá nový členský stát.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít plně fungovat v roce 2014, ale řídicí agentura by se mohla z Bruselu, kde v současnosti působí, stěhovat již v polovině příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich bude stačit 18.

Dubnové prohlášení Jana Fischera:

„Byla by to první agentura (EU) na území nových členských zemí, byla by u nás. Máme to jako želízko v ohni, žhavíme ho. Myslím si, že se začíná blýskat na lepší časy. Nechci to ale zakřiknout.“

Podle ministra dopravy Gustava Slamečky má v současnosti Česko na zisk agentury zhruba 75- až 85procentní šanci. Čechy podporuje navíc celá řada zemí, především Velká Británie, Francie, Itálie, Slovensko a další. Praha pro potřeby unie nabízí volnou budovu bývalé Konsolidační agentury na Nábřeží kpt. Jaroše. V prvních pěti letech by unie platila jen symbolický nájem ve výši jednoho eura, po pěti letech pak 75 procent běžného tržního nájmu.

Ministr Slamečka, v pozadí jeho mluvčí Karel Hanzelka
Zdroj: ČT24