V rodišti Stalina odstranili jeho obří bronzovou sochu

Gori - Z náměstí gruzínského města Gori, kde se narodil sovětský diktátor Josif Stalin, zmizel dnes jeho obří pomník. Šestimetrovou bronzovou sochu nahradí pomník obětí srpnové války s Ruskem v roce 2008, oznámily to místní úřady. Socha Stalina poputuje do místního muzea.

Bronzový Stalin, který byl dominantou náměstí v Gori, přes noc zmizel. Policisté a technici začali sundávat sochu z podstavce krátce po půlnoci. Policisté nedovolili novinářům operaci natáčet ani fotit. Došlo prý dokonce kvůli tomu i k potyčkám. Pomník Stalina v Gori byl jeden z posledních, které se na území Gruzie a celého bývalého Sovětského svazu nacházejí. 

Socha z náměstí poputuje podle místních úřadů do zdejšího Stalinova muzea, prázdné místo na podstavci pak zakrátko zaplní pomník obětem rusko-gruzínské války v roce 2008. 

Sochu Stalina nahradí pomník (zdroj: ČT24)

Proti odstranění Stalina z náměstí se ale začínají ozývat hlasy. „Je to velice nečekané. Myslím, že by to mohlo hodně lidí rozčílit,“ okomentoval to gruzínský novinář Lado Bichašvili. Zdejší obyvatel Nugzar Lamazov se přidává: „Lidé z celého světa jezdí do Gori, aby viděli tuto sochu a vyjádřili tak respekt Stalinovi.“

Úřady ale mají jasno, co by mělo na náměstí stát místo Stalina - pomník na počest obětí rusko-gruzínské války ze srpna 2008. Gori je jedním z gruzínských měst, které pětidenní válka výrazně zasáhla. Město bylo cílem bombardovacích útoků, následně Gori zabraly na několik týdnů ruské jednotky.   

Josif Vissarionovič Džugašvili…

…známý jako Josif Stalin se narodil 18. prosince 1878 v gruzínském městě Gori. V letech 1927-1953 byl sovětským diktátorem. Dokázal sice vyhrát druhou světovou válku, ale desítky let jeho vlády si vyžádaly miliony obětí. Josif Stalin zemřel 5. března 1953.

Vydáno pod