Kvůli krádežím aut kontrolovala saská policie vozy v českém pohraničí

Berlín – Kontroly aut u česko-německých hranic dál pokračují, v noci na dnešek uspořádalo Sasko kvůli organizovaným krádežím aut rozsáhlou policejní razii. Víc než tisícovka policistů na silnicích a dálnicích prováděla kontroly. Zdejší úřady dávají častější krádeže do souvislosti se zrušením kontrol na hranicích s Českem a Polskem, německý ministr vnitra Thomas de Maizière proto plánuje podobné akce i v příštích týdnech.

Počet krádeží automobilů v Sasku loni vzrostl o 32 procent. Tento fakt zalarmoval saské policisty, kteří přes noc zkontrolovali několik stovek aut. 

Podobná situace je i v Bavorsku. Podle tamního ministra vnitra Joachima Herrmanna tam loni přibylo krádeží aut o 4,9 procenta. I tady proto policie pořádá rozsáhlé razie, při kterých kontroluje i české řidiče, ti si ale v minulých měsících často na postup německých policistů stěžovali. I tak ale Německo nehodlá od kontrol ustoupit. 

Z řad politiků saské vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) tento týden dokonce zazněly hlasy volající po obnovení prohlídek na hranicích s Českem a Polskem. 

De Maizière oznámil, že se v srpnu chce setkat se svým polským protějškem Jerzym Millerem a diskutovat s ním o prohloubení přeshraniční spolupráce při potírání této kriminality.

Vydáno pod