Dnešek je světovým dnem boje proti narkotikům

Kábul/Pchu-er – Ačkoli podle OSN produkce kokainu i heroinu v loňském roce klesla, vzrostl počet uživatelů v rozvojovém světě. Den si připomnělo několik asijských zemí, které mají s bojem proti drogám letité zkušenosti. A navzdory zprávě OSN si stěžují, že objem obchodu s narkotiky roste. Afghánistán je podle OSN státem s největším počtem narkomanů v přepočtu na celkovou populaci. Opium nebo heroin tam užívá desetinásobek světového průměru a stav se stále zhoršuje. Na prezidenta Karzáího tlačí západní spojenci, kteří by měli předat bezpečnost země do rukou místní policie. V té je však až 40 procent rekrutů uživateli drog.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí:

„Afghánistán přijímá svou vinu, nemáme žádnou omluvu ani důvod, je v našem zájmu pokračovat v boji proti narkotikům. Ale hrozba nezmizí, dokud i svět nezakročí proti pašerákům a nevymýtí drogovou závislost ve svých zemích.“

V Afghánistánu má původ 90 procent ilegálně obchodovaných opiátů. Dalším velkým producentem je Thajsko, kde proběhla celá série pochodů proti drogám. Otázka zneužívání se tam kombinuje s problémem šíření AIDS. Své potíže má sousední Čína, hlavně pohraničí přiléhající ke „zlatému trojúhelníku“ Thajsko, Barma a Laos. Na stadionu města Pchu-er proto sedm tisíc středoškoláků přihlíželo demonstrativnímu pálení zadržených drog. Město je frontovou linií a na černém trhu je tam heroin pětkrát levnější než v čínských velkoměstech. Úřady se proto snaží místní mladé od zkoušení drog odradit. Studenti museli složit slib, že si budou vážit svého života a drogy odmítnou.

Asijský boj s narkotiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod