Rodiče uneseného izraelského vojáka Šalita se vydávají na protestní pochod

Jeruzalém - V Izraeli se dává s novou razancí do pohybu hnutí za osvobození Gilada Šalita. Vojáka, kterého 25. června 2006 unesli palestinští radikálové z hraničního stanoviště u pásma Gazy. Tehdy byl devatenáctiletý teenager v izraelské armádě čerstvě. Z loňské nahrávky se ví, že je naživu, ale ani Červený kříž k němu nesmí. Příbuzní teď řekli dost a vydávají se na dvanáctidenní pochod do Jeruzaléma. Tam chtějí před sídlem premiéra tábořit tak dlouho, dokud syn nezíská svobodu.

„My, Giladova rodina, jeho přátelé a deset tisíc aktivistů z celé země půjdeme do Jeruzaléma k domu Benjamina Netanjahua. Cestou posbíráme další stoupence, kteří si taky myslí, že izraelská vláda musí ukončit tuto smutnou ságu,“ prohlásil otec Gilada Noam Šalit. V boji o syna se zoufalí Šalitovi stavějí proti vlastní vládě a na stranu únosců. Hamas, který zajetím vojáka sledoval vlastní cíle, se z nové akce raduje a ještě ji podporuje.

Sami Abu Zuhr, mluvčí Hamasu:

„V Šalitově případu není nic nového. Chceme jeho rodině zdůraznit, že za neúspěch jednání o výměně vězňů může Netanjahuova vláda. Už několikrát byla dohoda hotová, ale Netanjahu vždy na poslední chvíli obrátil.“

Rodiče Šalita tlačí na izraelskou vládu (zdroj: ČT24)


Hamas za Šalita žádá propuštění stovek Palestinců, a to včetně těch, kteří se podíleli na smrtících útocích proti Izraeli. Protestní pochod chce dotlačit tvrdé izraelské politiky k nečemu velmi nepravděpodobnému – k tomu, aby ustoupili teroristům.

Izrael a Hamas v minulosti vedly jednání o výměně vojáka za asi tisícovku ze 7 000 Palestinců, kteří jsou v izraelských věznicích, zatím se ale nedohodly na podmínkách. Izrael se mimo jiné zdráhá pustit na svobodu některé vězně, kteří se podíleli na smrtících protiizraelských útocích. Šalitův případ a veřejně sledované utrpení jeho rodiny silně zasáhly mnoho Izraelců. Vojenská služba je totiž v zemi povinná a rodiny očekávají, že armáda udělá vše, co je v jejích silách, aby jejich syny ochránila.

Vydáno pod