Kyrgyzstán bude parlamentní demokracií

Biškek - Voliči v Kyrgyzstánu schválili v referendu plán na změnu řízení země, ta se tak stane parlamentní demokracií. Referendum se konalo jen 14 dní po krvavých násilnostech na jihu země mezi Kyrgyzy a Uzbeky, přesto proběhlo klidně. Přechodná vláda referendum vypsala po dubnovém svržení prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Rusko už se ale nechalo slyšet, že posílení parlamentu v Kyrgyzstánu může dát prostor extremistům.

Voliči řekli v referendu jednoznačné ANO změně z prezidentské na parlamentní demokracii. Ta má zemi stabilizovat a přivést k zářijovým volbám. Voliči také mimo jiné podpořili prozatímní hlavu státu Rozu Otumbajevovou, která přebrala funkci po svrženém prezidentovi Bakijevovi. Ta osobně přijela při referendu podpořit obyvatele východokyrgyzského města Oš, kde se nedávno odehrály násilné etnické nepokoje. Místní obyvatelé jí ale vyčítají, že je vláda nedokázala před etnickými čistkami uchránit. 

V referendu hlasovalo téměř 70 procent voličů. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili volby za klidné, bez násilností a převážně transparentní. „Občané Kyrgyzstánu přišli ve velkém množství hlasovat pro novou, demokratickou a mírovou budoucnost své země,“ okomentoval to šéf pozorovatelů Boris Frlec.   

OBSE nicméně upozornila na dílčí nedostatky. „Je na politicích, aby společně zlepšili volební rámec před nadcházejícími parlamentními volbami,“ dodal Frlec.

Medvěděv: Nechápu, jak bude v Kyrgyzstánu fungovat parlamentní demokracie

Výsledek referenda kritizuje ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Země podle něj čelí možnému rozpadu a potřebuje silnou výkonnou moc. „Vzhledem k tomu, že nové kyrgyzské orgány dosud nebyly schopny zajistit pořádek, že jejich legitimita je nízká a jejich podpora vytváří řadu otázek, opravdu nechápu, jak by parlamentní republika mohla v Kyrgyzstánu fungovat,“ nechal se slyšet Medvěděv. 

Čtrnáct dnů staré boje mezi menšinou Uzbeků a většinovými Kyrgyzy nepřežily stovky lidí, 400 tisíc jich uprchlo z domovů. Teď se uzbečtí uprchlíci do země pomalu začínají vracet.