Turecko vrací úder, uzavřelo vzdušný prostor pro Izrael

Ankara - Turecko nevpustilo do svého vzdušného prostoru izraelský vojenský letoun na cestě do polské Osvětimi. Jde zjevně o odplatu za zásah proti flotile plující do Gazy, při kterém koncem května zemřelo devět tureckých aktivistů. Premiér Erdogan potvrdil, že pro vojenská letadla židovského státu je vzdušný prostor jeho země uzavřený. Na civilní lety se omezení nevztahuje. V Jeruzalémě se dnes poprvé sešla komise, která má prošetřit, zda nebyl zásah proti konvoji v rozporu s mezinárodním právem.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že turecký vzdušný prostor byl pro Izraelce uzavřen po útoku na flotilu 31. května. Civilní letadla mohou létat do Turecka normálně, nařízení se totiž týká pouze vojenských letů. 

Turci už dokonce nové nařízení využili, když nepovolili přelet izraelského letadla, který mířil s vojenskými představiteli na pietní akci do polské Osvětimi. Stroj proto musel letět jinudy.

Vztahy Izraele a Turecka ochladly poté, co Izrael násilně zastavil tureckou flotilu s humanitární pomoci, která mířila do Gazy. Při střetu izraelské armády s aktivisty zemřelo 9 lidí. Ostatní členové flotily byli zadrženi, Izrael je následně vyhostil.       

Turecko poté odvolalo z Izraele svého velvyslance, zrušilo plánované společné manévry a dožaduje se omluvy a mezinárodního vyšetření květnového incidentu.

Komise prošetří zásah proti flotile

V Jeruzalémě se dnes poprvé sešla pětičlenná komise pověřená vyšetřením květnového zásahu Izraele proti humanitární flotile pro Gazu. Její předseda Jacob Turkel prohlásil, že bude chtít vyslechnout premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Ehuda Baraka a náčelníka generálního štábu armády Gabiho Aškenaziho a že vyšetřování bude zevrubné. 

Jednání komise budou veřejná. Komise má pět členů, kromě předsedy Jacoba Turkela v ní působí i další dva domácí členové - profesor mezinárodního práva Šabtaj Rosen a generálmajor ve výslužbě Amos Horev. Komise má i dva zahraniční pozorovatele bez hlasovacího práva. Jsou to severoirský politik William David Trimble a kanadský generál ve výslužbě Ken Watkin. 

Komise se chystá jako prvního vyslechnout izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Bude vyšetřovat, zda zásah proti konvoji s humanitární pomocí mířící do Gazy nebyl v rozporu s mezinárodním právem.