Na Novém Zélandu se prodává vesnice. Za 15 milionů

Wellington – Skvělou možnost k úniku z ruchu velkoměsta nabízí Nový Zéland. Za jeden milion novozélandských dolarů (v přepočtu necelých 15 milionů korun) lze koupit malou vesnici v jednom z novozélandských národních parků. Budoucí majitel získá kromě 18 domů také obecní úřad, požární stanici, školu nebo hospodu.

Ves Otira na západním pobřeží Jižního ostrova se rozhodli prodat její dosavadní majitelé, kteří plánují odchod do důchodu. Nabídky se podle nich jen hrnou, zájem o odlehlé místo pod vrcholky novozélandských Jižních Alp projevili lidé z Asie, ale i ze skandinávských zemí.

Současní majitelé Bill a Christine Hennahovi si zapomenutou vesnici koupili v roce 1998, protože jim „jí bylo líto“. V přepočtu na dnešní kurz za ní tehdy zaplatili takřka 1,2 milionu korun. Na její provoz ale už nemají dost sil a chtějí odejít do důchodu.

„Potřebujeme někoho, kdo to tu postaví znovu. Má to velký potenciál a je tu mnoho příležitostí,“ myslí si Hennahová. Vesnice má nyní asi 44 obyvatel. V dobách její největší slávy po otevření železničního tunelu v ní bydlelo na šest set dělníků s rodinami.