Islámští radikálové vyplenili dětský letní tábor v pásmu Gazy

Gaza - Maskovaní ozbrojenci zaútočili na dětský tábor OSN v pásmu Gazy. Zapálili stany a poničili hračky. K činu se nikdo nepřihlásil, ale připisuje se radikálním muslimům. Ti odmítají způsob, jakým pracovníci OSN děti vychovávají. Vládnoucí hnutí Hamas začalo proto organizovat vlastní tábory. Od května jde už o druhý útok na zařízení OSN pro palestinské děti.

Islámští radikálové opakovaně obviňují agenturu OSN z toho, že kazí děti. Spojené národy provozují v pásmu několik táborů pro asi 250 000 dětí. Radikálům se nelíbí, že se děti věnují hrám a sportům, ani to, že se dovídají o lidských právech.

Radikální organizace Hamas, která pásmu vládne, patří ke kritikům programu táborů, i když od útoků na ně se distancuje. Začala provozovat vlastní tábory s kapacitou pro 100 000 dětí. Tam se vyučuje islám a vojenské pochody, ale děti v nich také plavou nebo jezdí na koni.

Při dnešním útoku maskovaní ozbrojenci svázali neozbrojeného strážce, pokusili se spálit stany i plachtový plot. Poničili skluzavku a hračky a probodali bazén. Šéf operací OSN John Ging útok označil za zbabělou a opovrženíhodnou akci a slíbil, že tábor bude v krátké době obnoven. Je zapřisáhlým odpůrcem izraelské blokády pásma a řekl, že je třeba změnit podmínky života v pásmu tak, aby nevznikalo podhoubí pro extremismus.

Tábory prý šíří nemorální chování

Při podobném květnovém útoku ozbrojenci napadli jiný dětský tábor, roztrhali v něm stany a spálili sklady se zásobami. Krátce před tímto útokem obvinila skupina fundamentalistických muslimů OSN ze šíření nemorálního chování mezi muslimským obyvatelstvem. Přitom OSN se snaží dostát muslimským zvyklostem a v táborech aktivity odděluje na chlapecké a dívčí.

Hamas dnešní útok odsoudil v písemném prohlášení. Prosazuje striktní dodržování islámu, ale na druhé straně nestojí o konfrontaci s Agenturou OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě, na jejíž pomoci závisí dvě třetiny z 1,5 milionu obyvatel pásma.