Zatčení špionů v USA považuje Rusko za krok zpět ke studené válce

Washington - Americká FBI zatkla po dlouhodobé operaci deset lidí, kteří údajně celé roky působili jako tajní agenti Ruska s pověřením proniknout do politických kruhů. Žili nenápadně v několika státech na východním pobřeží. Jedenáctý špion byl zadržen na letišti v kyperské Larnace. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že se špioni nedopouštěli činnosti namířené proti USA. Špionážní aféra poškozuje ruskoamerické vztahy v době, kdy se prezidenti obou zemí snaží o jejich zlepšení. Ruské ministerstvo označilo zatčení domnělých špionů za neopodstatněné a za krok zpět k období studené války.

Vyšetřovatelé zajistili v domech ruských agentů několik pytlů důkazních materiálů. Dokumenty, ale taky laptopy propojené s další technikou. Podle obvinění měli zadržení rozkaz z ústředí ruské tajné služby napojit se na kruhy, které rozhodují o americké politice. Moskvu zajímaly jaderné zbraně, postoje k odzbrojování, Írán, ale taky třeba klepy z Bílého domu, změny ve vedení CIA, vše o posledních prezidentských volbách nebo o Kongresu a dění v politických stranách.

Oleg Kalugin, bývalý generál KGB, který zběhl do USA:

„Rozsah celé té akce a masivní zapojení nelegálních agentů jsou pro mě šokující. Je to návrat do starých časů. Ani v nejhorších dobách studené války nebylo v USA víc než 10 nelegálů, spíš míň.“

V soudních dokumentech nic nenapovídá, nakolik byli agenti úspěšní, ale ví se, že žili v hlubokém utajení, někteří už od 90. let, osm z nich jako manželské páry. Sousedé přitom nic netušili: „Vídali jsme je v okolí, byli nenápadní, nijak na sebe neupozorňovali,“ popisuje jeden z nich. „Jsme z toho v šoku. Tu rodinu jsme neznali moc dobře, ale byli jsme nadšení, že tu bydlí otec v domácnosti, vodil ty jejich holčičky na školní autobus, vůbec by nás to nenapadlo!“ vypráví další sousedka.

Jedenáctý a poslední člen skupiny byl dnes zadržen na letišti v kyperské Larnace, když se pokoušel dostat do Budapešti. Podle kyperské policie se jmenuje Robert Christopher Metsos a pro jedenáctičlennou skupinu měl zajišťovat peníze. Pět zatčených už stanulo u soudu v New Yorku. Řekli, že obvinění rozumí, ale k vině se nevyjádřili. Další čeká soud v Alexandrii a v Bostonu. Za špionáž pro cizí zemi jim hrozí pět let vězení. Devět členů je obžalovaných i z praní špinavých peněz, se sazbou dvaceti let.

Špioni používali supermoderní vybavení

Špioni používali nejmodernější vybavení, obviněná Anna Chapmanová si údajně v lednu přinesla laptop do kavárny na manhattanské 47. ulici a předávala si data s ruským vládním úředníkem, který venku jezdil v dodávce a do kavárny vůbec nevkročil.

Při další výměně informací o dva měsíce později Chapmanová údajně otevřela laptop v knihkupectví na Manhattanu - nejspíš v obchodu Barnes and Noble na Greenwich Street - a s využitím soukromé Wi-Fi sítě komunikovala se stejným činitelem, který se pohyboval v okolí.

Někteří členové skupiny, kterou FBI označuje jako Ilegálové, čímž míní agenty, kteří přijali krycí totožnost a v USA žili celá desetiletí, údajně používali steganografický program vyvinutý v Moskvě. (Steganografie je způsob ukrytí tajných zpráv do jinak neškodných souborů.) Tento program byl podle agentky FBI Marie Ricciové aktivován stisknutím tlačítek control-alt-E a napsáním hesla o sedmadvaceti znacích, které FBI našla při jedné z prohlídek naškrábané na kusu papíru. Soudní vyšetřovatelé prohlédli a zkopírovali počítačové disky při prohlídkách bytů některých obžalovaných, uvedla v prohlášení agentka FBI Maria Ricciová.

Rusko žádá vysvětlení

Ruské ministerstvo zahraničí dnes označilo zatčení údajných proruských špionů v USA za neopodstatněné a nesprávné a za krok zpět do období studené války. Ruský ministr zahraničí Lavrov řekl, že Moskva čeká od USA vysvětlení celého případu. „Nevysvětlili nám to, doufám, že to udělají. Elegantní je načasování té věci,“ citovala Lavrova agentura Interfax. Lavrov s novináři hovořil v Jeruzalémě, kde je v rámci návštěvy Izraele.

Ministr ve zmínce o načasování narážel na to, že krátce před zatčením agentů byl ve Washingtonu ruský prezident Dmitrij Medvěděv. S prezidentem Barackem Obamou se sice shodli na mnohém, ale konstatovali také trvající rozpory, třeba v otázce Gruzie.

Putin: Americká policie se vymkla kontrole

Ruský premiér Vladimir Putin dnes v letovisku Novo-Ogarjovo v rozhovoru s bývalým prezidentem USA Billem Clintonem vyjádřil naději, že aféra nezvrátí pokrok v rusko-amerických vztazích. Poznamenal nicméně, že americká policie se ve špionážní aféře vymkla kontrole. „Přijel jsi do Moskvy v potřebnou dobu,“ citovala agentura Interfax z Putinova rozhovoru s Clintonem. „Vaše policie se vymkla kontrole, strkají lidi do vězení. Moc doufám, že to pozitivní, co se podařilo nahromadit v poslední době v našich mezistátních vztazích, nebude po posledních událostech poškozeno,“ řekl americkému hostu ruský premiér.

  • Soud s údajnými ruskými špiony autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176701.jpg
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/922/92194.jpg
  • Vladimir Putin autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/386/38561.jpg