Při novém drogovém násilí v Mexiku nejméně 21 mrtvých

Ciudad Juárez (Mexiko) – Drogová válka v Mexiku přes veškerou snahu úřadů pokračuje. Při další vlně násilí bylo od nedělního večera na severu země zabito nejméně 21 lidí. Sedmnáct z nich připadá na město Ciudad Juárez. Všechna těla, která policie objevila, byla zabita ve stylu popravy, který používají nájemní zabijáci místních drogových kartelů, napsala dnes agentura AFP.

V Mexiku v posledních letech stoupá intenzita toho, co média i místní politici označují za „drogovou válku“, v níž mezi sebou mexické kartely soupeří o kontrolu lukrativních pašeráckých cest do USA a zároveň společně bojují proti bezpečnostním silám.

Terčem kartelů se v poslední době stali i kandidáti v místních volbách, které se budou konat příští neděli. V pondělí vrazi zabili politika usilujícího o jeden ze 12 guvernérských postů, jež budou ve volbách ve hře.

Za tři a půl roku od nástupu do úřadu prezidenta Felipe Calderóna, který do akce proti drogovým kartelům povolal armádu, bylo při násilnostech zabito už přes 23 000 lidí. Smutný primát připadá na pohraniční město Ciudad Juárez, kde zemřelo 5500 osob.