McChrystal odchází po svém odvolání do důchodu

Washington - Bývalý velitel spojeneckých sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal odchází z armády. Oznámil to svým nadřízeným. Armáda zatím neřekla, kdy přesně skončí. McChrystala americký prezident Barack Obama minulý týden zbavil velení. Důvodem odvolání byl článek v časopisu Rolling Stone, ve kterém McChrystal a jeho poradci kritizovali a zesměšňovali představitele americké vlády.

„McCartney informoval v pondělí armádu, že hodlá jít do penze,“ citovala AP mluvčího armády Spojených států. Po ročním podle všeho úspěšném velení jednotkám USA a NATO v Afghánistánu se generál znelíbil Bílému domu poté, co se se svými pobočníky vyjadřoval posměšně o některých vládních představitelích v článku zveřejněném v časopisu Rolling Stone.

Kritika Bílého domu z úst vojáků vyústila ve skandál a konec dosud v podstatě bezvadné vojenské kariéry generála, který byl tvůrcem současné americké strategie v Afghánistánu. Silná reakce Obamy na výroky překvapila podle AP i autora článku Michaela Hastingse. Ten usoudil, že McChrystal a Obama si moc nerozuměli od začátku své spolupráce.