Demjanjuk hospitalizován v nemocnici, soud opět odložen

Berlín – Údajný nacistický zločinec John Demjanjuk se opět kvůli zdravotním problémům vyhnul jednání u soudu. Devadesátiletý obviněný byl hospitalizován kvůli nebezpečně nízké hladině hemoglobinu v krvi. Demjanjuk je viněn z 28 060 případů napomáhání k vraždě z doby, kdy měl být dozorcem v koncentračním táboře Sobibor v okupovaném Polsku.

Předsedající soudce Ralph Alt uvedl, že Demjanjuk byl odvezen do mnichovské nemocnice na transfúzi krve. Demjanjuk trpí řadou zdravotních neduhů. Dnešní zrušení soudního stání je nejméně osmé od zahájení procesu koncem loňského listopadu. Možná poslední velký proces s nacistickým zločincem se tak protahuje. Původně se počítalo s vynesením rozsudku už v květnu. Hlavní hmotným důkazem žaloby v nynějším německém procesu je služební průkaz dozorce SS z tábora Sobibor.

Demjanjuk, který se po válce živil jako automechanik v USA, je viněn z 28 060 případů napomáhání k vraždě z doby jeho údajného působení v Sobiboru v okupovaném Polsku. Ukrajinský rodák, jenž za 2. světové války před zajetím Němci působil v Rudé armádě, však tvrdí, že je obětí zaměněné identity. Nikdy prý nesloužil jako dozorce v žádném nacistickém táboře.

Demjanjuk byl už v 80. letech odsouzen k smrti v Izraeli. Při přezkoumávání rozsudku se ale neprokázalo, že skutečně je nechvalně proslulým „Ivanem Hrozným“ z vyhlazovacího tábora Treblinka, za což byl původně na smrt poslán.

Vydáno pod