Britové mají v Afghánistánu perfektní zbraň, zamíří na 2,5 km

Londýn - Britové oznámili v Afghánistánu úspěch, jde ale o kontroverzní prvenství, protože při něm zemřeli lidé. Desátník Craig Harrison v listopadu v Afghánistánu vyzkoušel novou odstřelovací pušku. Zastřelil s ní hned dva bojovníky Tálibánu na vzdálenost dva a půl kilometru. Armáda označuje novou zbraň za perfektní.

Odstřelovací puška L115A3 je výkřik moderní techniky, který strategii válčení posouvá o notný kus dál. „Testovali jsme všechny odstřelovačské pušky a vzali jsme si z nich to nejlepší. Zbraň jsme pak nabídli armádě. Vojáci ji testovali a s některými věcmi nebyli spokojeni. Vzali jsme ji zpět, vylepšili a teď máme naprosto perfektní zbraň,“ říká výrobce pušky Dave Walls. 

Továrna přiznává, že stejně důležitá jako zbraň je i střelec. Pokud nemá zkušenosti, s L115A3 netrefí. Střela ráže 8.59 mm má úsťovou rychlost 1000 metrů za sekundu. Odstřelovač přiznal, že kvůli větru musel mířit dva metry vedle cíle, aby trefil. Vojáci si pochvalují, že zbraň má vylepšené noční vidění, takže je použitelná 24 hodin denně. 

Britská armáda má novou odstřelovací pušku (zdroj: ČT24)

O tom, jakou důležitost velitelé nové zbrani přisuzují, svědčí i naprosto výjimečný krok nejvyšších armádních špiček. Identita odstřelovačů je velmi přísně chráněná, stejně jako jejich ostatních kolegů ze speciálních jednotek. Když desátník Craig Harrison zastřelil na vzdálenost více než 2,5 kilometru bojovníka Tálibánu, a dostal se tak do čela odstřelovačských tabulek, armáda zveřejnila nejen detaily události, ale také vojákovo jméno a fotografii. 

Pacifisté naopak skřípou zuby. Když už mají vojáci novou zbraň, se kterou mohou zabíjet lidi na obrovskou dálku, alespoň by podle nich neměli tak otevřeně vychvalovat její smrtící potenciál. Velení i zbrojařská firma ale jejich pohled na věc nechápou. Oni to vidí tak, že válku s terorismem nezačali, a když v bojích zaznamenají úspěch, rádi se s ním pochlubí. 

I přes hlasité protesty kritiků bude armáda dál o podobných událostech veřejně informovat a navíc nakoupí 580 těchto nových pušek. Jedna přitom v přepočtu na koruny stojí kolem 200 tisíc. Velení si od nich slibuje, že udrží nepřítele co nejdál od britských vojáků.

  • Britská armáda vyzkoušela v Afghánistánu odstřelovací pušku L115A3. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176784.jpg
  • Craig Harrison autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176786.jpg