Místopředsedkyně Radičová bude šéfovat předsedovi Dzurindovi

Bratislava - Už dva týdny po volbách se středopravá koalice na Slovensku dohodla na rozdělení resortů. Jména konkrétních ministrů zatím nepadla. Nová vláda bude mít hned několik prvenství. Premiérkou bude poprvé v dějinách země žena - Iveta Radičová. V kabinetu také poprvé nezasednou žádní komunisté.

Radičové se podařilo rozdělit vládní posty v rekordním čase. „Byly to přímé diskuse, dovolím si říct, že v přátelském tónu. A když bylo třeba zvolit přísnější tón, tak i ten mohl zaznít,“ komentovala vládní vyjednávání Radičová. 

Ministerstvo hospodářství získal vládní nováček - liberální SaS, křesťanští demokraté získali dva resorty – dopravu a rozvoj regionů, ve kterém se rozdělují evropské dotace. 

Nový čtyřlístek slibuje především zlepšit ekonomiku země i novou politickou kulturu. Ani křeslo šéfa parlamentu, které žádal vítěz voleb Robert Fico, pravice z rukou nepustí. Dosavadní premiér Robert Fico opustí úřad za týden. Iveta Radičová se premiérského křesla ujme nejen jako první žena, její kabinet si navíc připíše ještě jedno prvenství, nebudou v něm žádní bývalí členové komunistické strany. 

Kromě nováčků v něm zasednou i známé tváře. Například někdejší premiér Mikuláš Dzurinda. Slovensko má reprezentovat jako šéf diplomacie. Nastane tak velmi kuriózní situace, kdy lídr strany bude jen ministrem, zatímco místopředsedkyně bude jeho šéfkou – premiérkou.