Tálibán zaútočil na důležitou základnu NATO v Afghánistánu

Kábul – Povstalci z afghánského hnutí Tálibán napadli důležitou základnu jednotek NATO nedaleko Džalálabádu. Útoku se zúčastnilo i několik sebevražedných atentátníků. Do prostoru jedné z největších základen v Afghánistánu se podle velení NATO nedostali. Americký generál David Petraeus včera varoval, že Tálibán své útoky zintenzivní.

Při útoku několik povstalců zahynulo, dva vojáci byli lehce zraněni. Sebevražedný atentátník odpálil automobil naložený výbušninami u brány základny Džalálábád, jejíž součástí je i letiště. Exploze lehce zranila dva vojáky. Mezitím udeřila další skupina bojovníků s granátomety a lehkými zbraněmi.

„Obrana letiště nebyla prolomena. Během útoku bylo zabito několik povstalců,“ uvedlo v prohlášení velení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). K útoku se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásilo hnutí Tálibán.

Petraeus varuje před nárůstem násilí

Před další eskalací násilí v Afghánistánu varoval v úterý v americkém Senátu generál David Petraeus. Senát by měl Petraeuse tento týden potvrdit ve funkci nového velitele mezinárodních sil v Afghánistánu, do níž ho minulý týden jmenoval americký prezident Barack Obama.

„Předpokládám, že tvrdé boje budou pokračovat. Vlastně by mohly v příštích několika měsících ještě zesílit,“ řekl podle agentury Reuters generál. Petraeus vystřídal ve funkci generála Stanleyho McChrystala, kterého americký prezident Barack Obama odvolal kvůli jeho nelichotivým výrokům na adresu americké administrativy.