Francouzská limonáda má skoncovat s kocovinou

Paříž - Francie je pojem hlavně pro milovníky vína a Cognaku. A kdo rád pije, ten také často trpí. Francouzští výrobci nápojů ale myslí i na milovníky lihovin a uvedli na trh novou limonádu, která má na věky zatočit s kocovinou. Lékaři jsou ale vůči slibům prodejců skeptičtí.

Nenávidíte kocoviny? Bolesti hlavy a žaludek na vodě asi dělají dobře jen masochistům, jenže takové prostě jsou následky bujných večírků. Jedna francouzská firma tvrdí, že dokáže nepříjemné projevy kocoviny zmírnit. „Má hned dvě speciální vlastnosti. Za prvé, po řádně promazané večeři nebo večírku nastartuje zvýšené vylučování alkoholu z krve. Za druhé, urychluje návrat těla do normálního stavu. To nás odlišuje od jiných produktů,“ popisuje výhody limonády Outox ředitel firmy Maurice Penaruiz.

V nenápadné růžové plechovce by se měl ukrývat pravý elixír svěžesti - mix látek, které dokážou odbourat alkohol z krve, a tak navrátit tělo do normálního stavu v kratším čase. Pokud byste jím prokládali alkoholické nápoje, neopili byste se tak rychle a následky by měly být méně devastující.

Francouzi představili lék na kocovinu (zdroj: ČT24)

Sebevědomé prohlášení společnosti, která Outox vyrábí, ovšem vzbudilo nevoli ve vědeckých kruzích. Francouzská společnost pro prevenci alkoholismu podrobila nápoj zkoumání a tvrdí, že Outox žádné podobné účinky nemá. „Nejedná se v žádném případě o nějaký převratný nápoj. Každých pár let se něco takového objeví, je to prostě a jednoduše cukr. Takže problém je, že nemá žádné účinky. Trochu možná snižuje dopady alkoholu, jenže riskantní je, že se lidé budou cítit v bezpečí a budou si myslet, že mohou pít o to víc,“ obává se Michel Craplet z Francouzské společnosti pro prevenci alkoholu.

Lékaři se obávají, že by se pod vlivem reklamy mohla francouzská mládež přiklonit k velkolepým pitkám, jaké mají ve zvyku jejich britští vrstevníci, protože by se domnívali, že pár plechovek Outoxu je zachrání před opilostí a následnou kocovinou.

Nátlak ze strany odborné veřejnosti donutil výrobce nápoje poněkud ustoupit z optimistických prohlášení o jeho léčivých účincích a Outox se teď prodává prostě jako obyčejná limonáda. A nepoučitelné lidstvo, které se tak rádo opíjí a druhý den ráno si zoufá s hlavou jako střep, si na protijed k alkoholu bude muset zase počkat. Anebo se naučit popíjet s rozvahou.

  • Outox má zmírnit projevy kocoviny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1771/177043.jpg
  • Alkohol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1771/177049.jpg
Vydáno pod