Izrael v Bruselu tajně jednal s Tureckem

Jeruzalém/Ankara - Izraelští a turečtí politici se poprvé od izraelského zásahu proti konvoji lodí směřujících do blokádou uzavřené Gazy sešli u jednacího stolu. Podle izraelské strany šlo o tajnou schůzku ministra obchodu s tureckým šéfem diplomacie. Incident z konce května, kdy izraelští vojáci zabili 9 propalestinských aktivistů, vyvolal mezi oběma zeměmi vážné napětí.

Schůzku izraelského ministra průmyslu a obchodu Benjamina ben Eliezera s tureckým šéfem diplomacie Ahmetem Davutogluem potvrdily izraelské i turecké zdroje. Zástupci židovského státu tvrdili, že se setkání uskutečnilo na žádost turecké strany. Ankara ale podle agentury AFP uvádí, že si schůzku vyžádal Izrael.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman kvůli schůzce kritizoval premiéra Benjamina Netanjahua, který ho o plánovaném setkání předem neinformoval. „Ministr zahraničí považuje za velmi závažné, že se to stalo bez informování ministerstva zahraničí,“ uvedl Liebermanův úřad v tiskovém prohlášení.

Šéf izraelské diplomacie naznačil, že Netanjahu podkopává jeho autoritu. Izraelský premiér nicméně uvedl, že ministerstvo zahraničí neupozornil pouze kvůli blíže neupřesněným „technickým problémům“.

Vztahy na bodu mrazu 

Vztahy Ankary a Tel Avivu se po námořním incidentu u pásma Gazy výrazně zhoršily. Turecko, které do loňska patřilo ke spojencům židovského státu, po něm odvolalo z Izraele svého velvyslance, zrušilo plánované společné manévry a uzavřelo pro izraelské letectvo svůj vzdušný prostor.

Ankara chce po Tel Avivu omluvu za smrt devíti aktivistů. Požaduje rovněž, aby incident přezkoumala mezinárodní komise. Izrael sestavil vlastní vyšetřovací komisi, jako pozorovatele do ní přizval britského nositele Nobelovy ceny míru Williama Davida Trimblea a bývalého kanadského vojenského prokurátora Kena Watkina.

Vydáno pod