Američtí zákonodárci chtějí snížit pomoc pro Afghánistán

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů zablokovala kvůli korupčním obviněním skoro 4 miliardy dolarů pomoci afghánské vládě. V pondělí deník Wall Street Jurnal napsal s odkazem na americké vyšetřovatele, že afghánští úředníci v posledních letech odeslali do zahraničí velké částky z americké pomoci. Prezident Karzáí obvinění odmítl. Omezení přísunu peněz by nemělo poškodit vojenské a humanitární operace.

„Jsme povinni zajistit každému Američanovi, že jeho tvrdě vydělané peníze, jež odvedl na daních, nejsou promrhány na úplatky,“ prohlásila demokratická členka Sněmovny reprezentantů Nita Loweyová, která snížení pomoci navrhla. S omezením pomoci souhlasí i republikánský poslanec Kay Granger. „Poskytování přímé pomoci afghánské vládě představuje velké riziko. A neustálou korupcí v rámci afghánského kabinetu je těžké toto riziko obhájit,“ řekl.

Podle deníku The Washington Post afghánští vládní představitelé často využívají svůj vliv k zablokování vyšetřování svých politických spojenců, kteří čelí obvinění z korupce. List The Wall Street Journal (WSJ) tento týden uvedl, že afghánští vládní činitelé zřejmě odvádějí nelegálně získané peníze do zahraničí. Podle WSJ byly z Afghánistánu za posledních šest let nezákonně vyvedeny tři miliardy dolarů pocházející pravděpodobně hlavně ze zahraniční pomoci a z obchodu s drogami.

Návrh amerických zákonodárců by omezil výhradně zahraniční pomoc poskytovanou přímo afghánské vládě. Nijak by se nedotkl humanitární pomoci pro Afghánistán ani částky určené pro financování amerických vojenských operací v zemi.