Kaczyński nebo Komorowski? Poláci volí prezidenta

Varšava - Poláci dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodují o tom, kdo se stane hlavou jejich státu. Vůbec poprvé hlasují v době prázdnin, a tak o tom, zda se do prezidentského paláce nastěhuje Bronislaw Komorowski z liberální Občanské platformy (PO) Donalda Tuska, nebo šéf pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, může do značné míry rozhodnout volební účast. Ta se zatím pohybuje kolem 42 procent. Komorowski měl po prvním kole prezidentských voleb, které se konalo 20. června, před Kaczyńským jen přibližně pětibodový náskok.

Favorit prezidentských voleb Bronislaw Komorowski se svojí manželkou Annou již odvolil ve vesnici Maćkowa Ruda na severovýchodě Polska, kam jezdí na víkendy. Jeho rival Jaroslaw Kaczyński svůj hlas odevzdal ve Varšavě v doprovodu neteře Marty a její rodiny. 

Hlasování zatím nepoznamenaly žádné větší incidenty. Jen ve třech případech museli být na poslední chvíli vyměněni členové volební komise, protože nebyli střízliví. 

Protože se volby konají v době letních prázdnin a mnoho Poláků je na dovolené, zaznamenaly obecní úřady rekordní počet voličských průkazů. V zahraničí mohou Poláci hlasovat na více než 260 místech. Některé cestovní kanceláře, s nimiž polští turisté odjeli na dovolenou do ciziny, dnes na program zařadily i výlet do volebních místností.

Termín druhého kola je nepříznivý hlavně pro Komorowského. Mezi jeho voliče patří vzdělanější a zámožnější lidé z měst, kteří v těchto dnech vyrážejí na dovolenou. Stoupenci Kaczyńského pocházejí spíše ze silně katolické polské provincie, jsou chudší a velmi disciplinovaní. Dá se proto očekávat, že hlas svému kandidátovi odevzdat půjdou.

Přesto lze výsledek voleb jen těžko odhadnout. Podle průzkumu institutu GfK Polonia, který ve čtvrtek večer ve svém internetovém vydání zveřejnil list Rzeczpospolita, by pro oba kandidáty hlasovalo 45 procent voličů. Experti z GfK Polonia odhadují, že větší část z deseti procent doposud nerozhodnutých podpoří spíše Jaroslawa Kaczyńského. Nicméně podle sondáže agentury Homo Homini, již v pátek zveřejnil Dziennik-Gazeta Prawna, má Komorowski skoro čtrnáctibodový náskok a nerozhodnutých voličů jsou jen asi čtyři procenta. Šéf Sejmu vedl i v průzkumech zveřejněných v posledních dnech.

V Polsku má sice faktickou moc vláda, prezident ale může vetovat zákony a má vliv na zahraniční a bezpečnostní politiku země. Konzervativec Lech Kaczyński zablokoval některé reformní snahy Tuskova středopravicového kabinetu, s vládou vedl spory i o zahraniční politiku země.

Volba rozhodne o politické atmosféře

Jaroslaw Kaczyński stál v letech 2006 až 2007 v čele vládní koalice, kterou strana PiS vytvořila se stranami ultrakatolického, nacionalistického a populistického ražení. Jen málokterý politik dokázal Poláky rozdělit právě jako on. V minulosti vystupoval jako bojovník proti „komunistickým strukturám“, ostře útočil na Německo, Rusko, nešetřil kritikou na adresu Evropské unie. Během volební kampaně svůj dříve často agresivní tón zmírnil a učinil vstřícná gesta vůči levici.

I když je Komorowski praktikující katolík a zastánce tradičních hodnot, je pro řadu levicových voličů „menším zlem“ než Kaczyński, který je pro ně ztělesněním polského katolického fundamentalismu.

V případě vítězství Komorowského, který z titulu funkce předsedy Sejmu od smrti prezidenta Lecha Kaczyńského plní povinnosti hlavy státu, se očekává, že jeho spolupráce s Tuskovou vládou bude hladká. Odborníci ale nepředpokládají, že by se do parlamentních voleb, které se mají konat příští rok na podzim, kabinet pouštěl do bolestnějších reforem.