Atentátníci v Pákistánu zabili čtyři desítky lidí

Láhaur - Dvojice sebevražedných atentátníků zabila v muslimské svatyni v Láhauru na severozápadě Pákistánu nejméně 42 lidí a přes 170 dalších zranila. Stalo se to včera večer a na místě v tu chvíli byly stovky lidí. Svatyně je oblíbeným poutním cílem súfíjů – menšinové mystické větve islámu.

Jeden z útočníků se odpálil ve sklepní místnosti, kde návštěvníci svatyně spí nebo se omývají před modlitbami. O několik minut později nastala exploze na rozlehlém nádvoří proti svatyni ve chvíli, kdy už lidé v panice prchali. Atentátníci v trhavinách použili kuličková ložiska, aby byl vražedný účinek co největší. Do komplexu se jim podařilo dostat i přesto, že jeho součástí je policejní stanice.

Džamšíd, svědek útoků:

„Vypukl chaos. Nebyl tam nikdo, kdo by pomohl, všichni běželi pryč a snažili se zachránit vlastní životy. Jedni utíkali ven z brány, další do ženské části svatyně.“

Výbuch v Láhauru (zdroj: ČT24)

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale súfismus označují za kacířský některé islamistické skupiny, například extremistický Tálibán. Tyto skupiny již dříve podnikly několik útoků na vyznavače nesunnitských větví islámu.

Láhaur, kde žije na deset milionů lidí, je stejně jako ostatní oblasti Pákistánu dějištěm častého násilí. Při prosincové explozi na rušném tržišti tam zahynulo pět desítek osob. Při květnovém útoku komanda radikálního hnutí Tálibán na dvě mešity navštěvované příslušníky reformátorské islámské sekty ahmadíja přišlo o život na 80 lidí.