Clintonová: Ukrajinská orientace na Rusko není překážkou pro USA

Kyjev - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je na návštěvě Ukrajiny. Do Kyjeva se přijela přesvědčit, zda orientace Kyjeva na Moskvu nezavírá dveře vztahům Ukrajiny se Západem. Zahájila tak své turné po postsovětských republikách, v nichž chce podpořit jejich demokracii. Během schůzky došlo i na otázku členství Ukrajiny v NATO. Ukrajina, která po přijetí nového znění zákona o zásadách vnitřní a zahraniční politiky členství odmítá, má podle Clintonové stále dveře otevřené.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová se dnes setkala s ukrajinským prezidentem Janukovyčem a s ministrem zahraničí Kosťantynem Hryščenkem. Z jednání jasně vyplynulo, že Janukovyč považuje evropskou integraci, na rozdíl od členství v NATO, za svou politickou prioritu. „Doufám, že nás v úsilí o zapojení do Evropy Spojené státy podpoří,“ řekl prezident po setkání a podle Clintonové nebrání těsné vztahy Ukrajiny s Ruskem spolupráci Ukrajiny s USA a Evropskou unií. Evropská integrace, od níž si Ukrajina slibuje především zrušení víz a volný obchod, nemá podle Janukovyče v očích Ukrajiny alternativu.

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident:

„Velmi si ceníme konstruktivního stanoviska USA vůči rusko-ukrajinským vztahům. Má to pro nás zvláštní význam.“

Ukrajinská média si stěžují na pokusy o cenzuru

Významný tématem ministerské návštěvy z USA byl i stav demokracie a svobody slova na Ukrajině. Kyjevská média si po Janukovyčově nástupu k moci opakovaně stěžují na politický nátlak a pokusy o cenzurní zásahy. Přímou stížnost ministryni Clintonové dnes v otevřeném dopise adresovala ukrajinská televizní stanice TVi. Clintonová v Kyjevě novinářům řekla, že USA sledují a budou i dál pozorně sledovat stav demokracie na Ukrajině. „Budeme s ukrajinským vedením hovořit o znepokojivých otázkách, mezi něž svoboda slova a shromažďování patří,“ řekla ministryně.

S ministrem zahraničí Hryščenkem Clintonová hovořila i o ekonomických reformách, které Ukrajinu těžce postiženou hospodářskou krizí, očekávají. Pochválila Kyjev za jeho snahu dojednat s MMF nové podmínky pro devatenáctimiliardovou půjčku, která má zajistit pokrizové zotavení a nastavit příznivé prostředí pro hospodářské reformy.

Clintonová na Ukrajině zahajuje své turné po postsovětských republikách, v nichž chce podpořit jejich demokracii. Kromě Ukrajiny navštíví také Arménii, Ázerbájdžán a Gruzii. Ještě předtím má v sobotu v polském Krakově přednést projev o demokracii a lidských právech na schůzce ministrů zahraničí zemí sdružených ve Společenství demokracií, jehož členem je i Česká republika.