Polsko se dohodlo s USA na rozmístění protiraket na polském území

Krakov/Varšava – Polsko a Spojené státy podepsaly další dohodu o protiraketové obraně. Dodatek ke smlouvě z roku 2008 má umožnit rozmístění protiraket SM-3 na polském území v letech 2015 až 2018. Smlouvu o protiraketové obraně před necelými dvěma lety ve Varšavě podepsala šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Dnešní dodatek stvrdili v Krakově svými podpisy ministři zahraničí obou zemí Hillary Clintonová a Radoslaw Sikorski.

I když americká diplomacie po nástupu Baracka Obamy přehodnotila plány předchozí vlády na protiraketovou obranu, podle kterých měl v Česku vzniknout radar a v Polsku raketová základna, Polsko se nakonec dohodlo s USA na rozmístění protiraket SM-3 na polském území. 

Obama si představuje, že americký systém protiraketové obrany v Evropě by měl být mobilní. Protistřely SM-3 sloužící k ochraně území střední a severní Evropy před raketami s doletem do 5 500 kilometrů mají být v Polsku umístěny v obci Redzikowo poblíž Slupsku ležícího nedaleko Baltského moře. Tam také měla vzniknout původně zamýšlená protiraketová základna. Plány by se podle polského ministerstva zahraničí mohly uskutečnit nejdříve za pět let, nejpozději však za osm.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Hillary Clintonová:

„Spojené státy mají velký zájem na bezpečnosti a suverenitě Polska. Podpisem přílohy k dohodě o obraně proti balistickým střelám dnes tento svůj zájem ještě zesilujeme.“


Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes znovu ujistila, že protiraketový systém není namířený proti Rusku. „Neohrožuje Rusko. Je to obranný systém, který má chránit naše přátele a spojence a naše rozmístěné jednotky,“ řekla a dodala, že stále platí nabídka, aby se Moskva na projektu podílela.

„Chceme, aby toto zařízení bylo tak transparentní, jak jen to bude možné. Byli bychom rádi, aby především Ruská federace nabyla jistoty, že toto zařízení je budováno pro námi jasně deklarované cíle. A proto na bázi reciprocity rádi umožníme případné inspekce,“ přidal se Sikorski.

Vydáno pod