Ženě v rakouské nemocnici amputovali omylem zdravou nohu

St. Johann - Rakouské městečko St. Johann je známé jako zimní i letní dovolenková destinace. Poslední dva dny však o něm svět mluví v úplně jiné souvislosti, místní lékaři se tu před čtrnácti dny dopustili jen těžko uvěřitelné chyby. Pacientce tu amputovali zdravou nohu.

Do nemocnice v městečku St. Johann nedaleko Kitzbuhelu přivezli 16. června příbuzní 91letou ženu na operaci. Lékaři jí měli amputovat nohu napadenou cévní chorobou. Operace proběhla bez problému, až na to, že chirurgové ženě odňali zdravou nohu. Operaci přitom vedl jeden z nejzkušenějších zaměstnanců - chirurg, který v oboru pracuje už 25 let. „Z mého úhlu pohledu se jedná o lidské selhání. Já sám to ale považuji za naprosto nevysvětlitelné,“ říká zdejší primář Norbert Kaiser. 

Když se na omyl přišlo, o několik dní později lékaři ženě odstranili i nohu nemocnou. Případ však mezitím převzala policie a vyšetřuje ho jako ublížení na těle z nedbalosti. Nemocnice už členy týmu potrestala. „Chirurg, který operoval, bys suspendován. Jeho asistent, který pomáhal s plánováním operace, už může pracovat pouze pod dohledem,“ informoval primář. 

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

V oficiálním prohlášení ředitelství nemocnice byla celá věc označena za nešťastnou kombinaci lidského selhání a výpadku postupných bezpečnostních mechanismů. Pacientka je prý v rámci možností v pořádku a nemocnici opustí v nejbližších dnech.