Petraeus převzal velení spojeneckých sil v Afghánistánu

Kábul - Americký generál David Petraeus dnes formálně převzal velení mezinárodních sil v Afghánistánu. Do funkce ho ve středu schválil americký Senát poté, co byl minulý měsíc odvolán jeho předchůdce generál Stanley McChrystal kvůli pohrdavým výrokům o některých amerických vládních činitelích v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

Při slavnostním ceremoniálu před sídlem velení koaličních sil v hlavním městě Kábulu převzal generál Petraeus vlajky USA a NATO. Stal se tak oficiálně velitelem spojeneckých vojsk v Afghánistánu. Ty budou i pod novým velením pokračovat ve strategii, jejímž cílem je dobýt důležité bašty radikálních islamistických povstalců a pomoci afghánské vládě obnovit potřebnou infrastrukturu. 

Petraeus se chystá provést revizi pravidel boje vojáků NATO, včetně omezeného nasazení armádního letectva a těžkých zbraní, na které si v minulosti vojáci stěžovali.

Petraeus stanul v čele vojsk Spojených států a Severoatlantické aliance uprostřed rostoucího skepticismu ohledně dalšího směřování. „Jsme tu, abychom vyhráli,“ řekl Petraeus několika stům zástupců aliance a afghánské vlády před sídlem velením koaličních sil. „Jsme součástí zápasů vůlí,“ poznamenal. „Dostali jsme se do kritického okamžiku.“

Válka spojeneckých vojsk proti radikálním skupinám v zemi trvá téměř devět let. Američané bojují v Afghánistánu proti extremistickému hnutí Tálibán od roku 2001, na místě jsou nasazeny i jednotky Severoatlantické aliance. Od roku 2005 povstalci zintenzivnili útoky a letošní červen byl pro mezinárodní síly vůbec nejkrvavějším měsícem od začátku války - padlo přes sto zahraničních vojáků.

Prezident USA Barack Obama se zavázal, že od července příštího roku začne z Afghánistánu stahovat americké jednotky.

Vydáno pod