Írán předal USA údajné důkazy o únosu jaderného vědce

Teherán – Írán dnes předal Spojeným státům údajné důkazy o únosu jaderného vědce Šahrama Amírího. Teherán žádá prošetření Amírího případu. Íránský vědec, který pracoval pro íránskou atomovou agenturu, zmizel loni při muslimské pouti do Mekky. Americká média tvrdí, že Amírí utekl do USA, kde studuje. Teherán si ale myslí, že byl vědec unesen.

Írán dnes prostřednictvím švýcarské ambasády v Teheránu, která v Íránu zastupuje zájmy USA, poslal do Spojených států důkazy o tom, že byl Amírí unesen. Írán podezřívá Saúdskou Arábii, že vědce při jeho pouti do Mekky předala Spojeným státům. Oba státy to ale popírají. Podle amerických médií Amírí utekl do USA dobrovolně a studuje tam.   

Spojené státy a Írán jsou ve vážném sporu ohledně íránského jaderného programu. USA a další západní země mají podezření, že cílem programu je získání jaderné zbraně. Světové společenství se snaží přimět Teherán, aby se tohoto programu vzdal. Írán tvrdí, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak mu to umožňují mezinárodní smlouvy.