Češi působící za války v Británii se sem po 70 letech vrátili

Londýn - Před 70 lety byla ustavena Československá armáda na území Velké Británie. Čeští a slovenští letci a vojáci, kteří prošli tamním výcvikem, se během druhé světové války zapojili třeba do bitvy o Británii nebo obléhání Dunkerque. Historické výročí si připomněli zástupci České republiky, Slovenska a Británie přímo v místě, kde se ozbrojené síly začaly v červenci roku 1940 formovat.

V zámeckém parku rodinného sídla markýze z Cholmondeley na severozápadě Anglie, našly tři a půl tisíce československých vojáků po ústupu z Hitlerem okupované Evropy dočasné útočiště i zázemí k výcviku. Brzy poté mohli znovu zasáhnout do bojů jako piloti, výsadkáři nebo členové samostatné obrněné brigády.

Hrstka veteránů, kterým je dnes kolem 90 let, přišla na místo, kde před 70 lety působili, zavzpomínat na své padlé kamarády. „Jsem šťastný, že po 70 letech jsem se mohl podívat do míst, kde jsem stanoval, kde jsem byl tři měsíce,“ vzpomíná podplukovník Ján Bačík.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Patří ke krutým paradoxům historie, že na mnoho z československých vojáků, kteří působili v Británii, čekaly po návratu do osvobozené vlasti místo vojenských poct komunistické kriminály. „My, kteří jsme tohle prožili, na to nemůžeme zapomenout. Tam se nedá udělat nějaká tlustá čára, to prostě nejde. A mě mrzí, že nikdo z těch lidí, kteří to zapříčinili, neznám případ, že by se někdo omluvil,“ říká generál Tomáš Sedláček, čestný předseda Čsl. obce legionářské, veterán západní i východní fronty.

  • V zámeckém parku rodinného sídla markýze z Cholmondeley na severozápadě Anglie, našly 3,5 tisíce československých vojáků po ústupu z Hitlerem okupované Evropy dočasné útočiště i zázemí k výcviku. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177993.jpg
  • Vzpomínka na válečné veterány autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177994.jpg
Vydáno pod