Izrael zveřejnil pravidla zmírnění pozemní blokády pásma Gazy

Jeruzalém - Izrael zveřejnil pravidla zmírnění pozemní blokády, kterou uplatňuje proti palestinskému pásmu Gazy. Do oblasti ovládané radikálním hnutím Hamás Izrael dosud povoloval jen dovoz několika druhů předmětů každodenní spotřeby včetně základních potravin a léčiv. Teď se smí dovážet vše kromě položek na zvláštním seznamu, mezi něž patří zbraně a materiál k jejich výrobě.

Zvláštní seznam zahrnuje více než 3000 předmětů a látek, které by podle Izraele mohl využít Hamás a radikální skupiny na výrobu zbraní nebo na obnovu armádních zařízení zničených při izraelské ofenzivě na přelomu let 2008 a 2009. Izrael prý za několik týdnů také zvýší počet nákladních vozů, které smějí denně přes hraniční přechody do Gazy přejet, z 80 na 350 vozidel. Izrael také umožní do Gazy (pod dohledem mezinárodních organizací) převážet stavební materiál. 

Hamás ústupky označil za zbytečné, blokáda prý bude brzy znovu obnovena. „Izrael pouze zvýšil množství jídla, které může do pásma. Potvrdil tak, že blokáda Gazy dál pokračuje,“ uvedl mluvčí Hamásu Ayman Taha. Hnutí požaduje úplné odstranění blokády zahrnující volný průchod pro stavební materiál a volný pohyb na západním břehu Jordánu.

Netanjahu se chystá do USA (zdroj: ČT24)

OSN: Povolte export z Gazy, stimulujte ekonomiku

Organizace spojených národů krok židovského státu uvítala – zároveň ale tlačí na uvolnění exportu zboží z pásma. To má pomoci nastartovat tamní ekonomiku. „Samozřejmě je to krok, na který jsme dlouho čekali. Osobně rozhodnutí Izraele uvolnit blokádu regionu vítám, otázkou ale zůstává, jak se projeví ve skutečnosti,“ konstatoval zmocněnec OSN Robert Serry.

Pravidla židovský stát zveřejnil den před plánovanou návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu. Izraelský premiér do Washingtonu odletěl s nadějí, že jeho už pátá schůzka s Barackem Obamou pomůže Izraeli z mezinárodní izolace. Svět ochladl po květnovém zásahu proti lodím aktivistů u Gazy, při kterém zemřelo 9 lidí. Americká vláda usiluje o zahájení přímých mírových rozhovorů Izraele s Palestinci. Premiér Netanjahu deklaroval stejný záměr: „Jsem ochoten sejít se s prezidentem Abbásem dnes, zítra a pozítří, a to kdekoliv.“ 

Palestinci ale nespěchají. Vadí jim mnohé, mimo jiné rozšiřování židovských osad na západním břehu. Budou o něm mluvit i Obama a Netanjahu. V září totiž vyprší desetiměsíční zastavení výstavby nových domů, ke kterému Izraelce dotlačil Washington.