Rodina princezny Diany draží majetek za 50 milionů liber

Londýn - Rodina zesnulé princezny Diany by dnes ráda vydražila obrazy a historický nábytek v londýnské aukční síni Christie's. Rodina očekává, že z dražby získá až 50 milionů liber (asi 1,5 miliardy korun). Tyto prostředky by pak putovaly na zabezpečení budoucnosti panství Althrop, jehož správcem je bratr zesnulé Diany Charles. Na panství Diana prožila své dětství a nyní je zde i pohřbená.

Rubens rodině vydělá 12 milionů liber

Nejvíce se Londýn třese na obraz „Velitel strojící se do bitvy“ od Petra Paula Rubense. Jde o malý poklad, na kterém je vyobrazen císař Karel V. Původně obraz odborníci připisovali Rubenskovým žákům. Na začátku 19. století však změnili názor a přiřkli ho samotnému mistrovi. Hodnota obrazu je odhadována na dvanáct milionů liber. Dražit se ale bude dalších 67 obrazů, které představují přes půl tisíciletí evropských dějin umění.  

Dražba majetku rodiny Spencerových (zdroj: ČT24)

Paul Raison z aukční síně Christie's

„Rozhodně je to velmi vzrušující. Obraz je dobrou ukázkou Rubensovy práce. On byl velice plodný umělec, ale zároveň také nesmírně důležitý pro svou dobu. Obraz nebyl na trhu od roku 1802, takže uvidíme, co se stane.“

Zájemci se však mohou těšit i na malbu s názvem Král David od italského barokního mistra Guercina. Na své si ale nepřijdou jen milovníci malířství. Rodina Spencerů prodává také historický francouzský nábytek, porcelán nebo kočár. Všechny dražené věci pocházejí z panství Althrop nebo z rodinného domu Spencers house, který je teď v pronájmu.