To není balet, ale roztančení izraelští vojáci

Jeruzalém - Internetovým hitem nejen v Izraeli se stala pochůzka izraelských vojáků ve městě Hebron na západním břehu Jordánu. Muži ve zbrani si totiž během ní zatancovali. Jejich rozvernost by je ale mohla přijít draho, za taneček ve službě jim totiž hrozí vyšetřování.

Video šestice tančících izraelských vojáků bylo na internetu den a hned vzbudilo značný zájem. Ten, kdo nahrávku na server Youtube vyvěsil, město identifikoval jako Hebron na okupovaném západním břehu Jordánu, a vojáky jako členy 50. pěší brigády. 

Na začátku je slyšet volání muezzina k modlitbám a plně vyzbrojení vojáci procházejí vylidněnou částí města. Pak se hudební doprovod mění, muslimské modlitby střídá americká zpěvačka Kesha a její elektropopový hit Tik Tok. Vojáci nechávají předepsaných povinností a pouštějí se do secvičené choreografie. 

Roztančení izraelští vojáci (zdroj: ČT24)

Uživatele internetu taneček většinou pobavil, video brzy převzaly izraelské televizní stanice. Armáda ale velké pochopení nemá. Američtí a britští vojáci hlavně na zahraničních misích v Iráku a Afghánistánu sice dávají na internet podobné vlastní verze známých hitů, pořizují je ale v osobním volnu. Izraelští pěšáci na rozdíl od nich tančili během hlídky a za půlminutové porušení kázně je patrně čeká disciplinární postih.