Klíčový výbor EP schválil dohodu s USA o výměně bankovních dat

Brusel - Klíčový výbor Evropského parlamentu dal zelenou dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy o sdílení bankovních dat. Má pomoci hlavně v boji proti terorismu. Prozatímní verzi dokumentu už ale dříve odmítli europoslanci. Vzhledem k výsledku ve výboru pro občanské svobody se však dá očekávat, že nová smlouva parlamentem projde. Hlasování je plánováno na čtvrtek.

Dohoda dnes ve výboru získala 42 hlasů, jen osm bylo proti. „Dosáhli jsme rovnováhy mezi respektováním práv občanů na soukromí a svobodu a současně zajištěním jejich potřeby bezpečnosti,“ podotkl europoslanec Alexander Alvaro.

Jde o přepracovanou dohodu, která zohledňuje připomínky hlavních kritiků původního návrhu úmluvy. U toho panovaly obavy z nedostatečné ochrany osobních dat. „Ta původní dohoda, to byla, když to hodně zjednoduším, volná poukázka na libovolné šťourání v evropských datech a finančních datech bez přesného zdůvodnění,“ říká Pavel Poc, europoslanec za ČSSD.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Nová dohoda proto umožňuje USA větší právní jistotu ohledně nahlížení do evropských záznamů o bankovních převodech skrze mezinárodní bankovní síť SWIFT. Washington o ni hodně stál. Zároveň dohoda upravuje, že USA budou moci tyto informace využívat jen při protiteroristických vyšetřováních, a nikoli během náhodných kontrol. Dohoda umožní Američanům zjistit, kdo stojí za jakými transakcemi i kdo je jejich příjemcem.

Vydáno pod