Sarkozy čelí finančnímu skandálu

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy čelí podezření, že v roce 2007 získal na svou volební kampaň nelegální příspěvek ve výši 150 tisíc eur. Ten měla Sarkozymu věnovat miliardářka Liliane Bettencourtová. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace od bývalé účetní miliardářky Bettencourtové. Prezident Sarkozy obvinění odmítá.

Podle účetní měl někdejší pokladník Sarkozyho pravicové strany UMP a současný ministr práce Eric Woerth na jaře 2007 tajně od zástupce Bettencourtové převzít v hotovosti 150 tisíc eur na financování Sarkozyho kampaně. 

To je přitom ve Francii nelegální, protože politické strany mohou podle zákona přijmout příspěvek na činnost maximálně do výše 75 000 eur ročně. Omezen je i příspěvek na kandidáta ve volbách, který nesmí být vyší než 4600 eur.   

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Účetní už o případu informovala policii. Dodala, že už od 80. let Sarkozy častokrát dostával od rodiny Bettencourtových různé finanční dary. „Všichni v domě věděli, že Sarkozy také chodil za Bettencourtovými pro peníze,“ zdůraznila žena, která prý u nejbohatší Francouzky pracovala 12 let.   

Sarkozy označil obvinění za pomluvu. Stejně se vyjádřil i ministr práce. Vláda tak čelí dalšímu v řadě finančních skandálů. Státní tajemník Christian Blanc podal demisi poté, co se ukázalo, že si za státní peníze nakoupil doutníky za více než 12 tisíc eur. Státní tajemník pro rozvojovou spolupráci Alain Joyandet zase rezignoval po zprávách, že zpronevěřil státní prostředky na rozšíření svého soukromého domu a letěl na služební cestu drahým soukromým tryskáčem.

Vydáno pod