Letadlo na sluneční pohon se nabíjí pro první noční let

Ženeva - Letadlo na sluneční pohon, se kterým se švýcarský dobrodruh a letecký průkopník Bertrand Piccard chystá obletět svět, dnes zahájilo své první zatěžkávací zkoušky. Během 24hodinového letu chtějí švýcarští vědci vyzkoušet, jak je stroj schopen letět v noci, poháněn elektřinou nashromážděnou ve dne. Stroj nazvaný Solar Impulse se vznesl krátce před sedmou hodinou z letiště ve švýcarském Payerne. Definitivně rozhodnout o uskutečnění nočního letu se má večer. Pokud se zjistí, že se baterie podařilo dostatečně nabít, pokusu nic nebrání.

Pilot André Borschberg vystoupá během dne do výšky 8,5 kilometru a poté bude pozvolna klesat. Letadlo s rozpětím křídel 63,4 metru by mělo znovu přistát ve čtvrtek za úsvitu. "Půjde-li vše dobře, André se od startu vrátí za 25, 26 možná i 27 hodin. Je to napínavé, můžete to sledovat na internetu, vždy tam uvidíte čas, který zbývá do východu slunce, a kolik je energie v bateriích," uvedl Piccard.

Pilot neskrývá optimismus: „Myslím, že to vyjde. Počasí s námi spolupracuje, celý tým je připravený, letadlo je připravené, je to vzrušující,“ prohlásil Borschberg.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Solar Impulse má stejné rozpětí jako Airbus 340, jehož dopravní kapacita se pohybuje okolo 400 cestujících. Piccardovo letadlo na sluneční pohon však váží jen kolem 1,6 tuny, tedy zhruba tolik jako středně velký automobil. V roce 2013 by s tímto strojem dobrodruh rád v pěti etapách zvládl cestu kolem světa.

Už na začátku dubna proběhla první zkouška ve vzduchu. Zkušební let měl ukázat, zda letadlo s neobvyklými parametry dokáže udržet rovnou dráhu letu. Letadlo tehdy vzlétlo za slunečného počasí rychlostí 45 kilometrů za hodinu a vystoupalo do výšky 1 200 metrů.