Slováci v září rozhodnou o počtu poslanců a televizních poplatcích

Bratislava - Na Slovensku se 18. září uskuteční referendum o snížení počtu poslanců parlamentu, omezení jejich imunity a o zrušení poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas. Termín hlasování dnes oznámil prezident Ivan Gašparovič. Platnost referenda bude záviset na počtu zúčastněných voličů. Od vzniku samostatného Slovenska se v zemi konalo už šest referend, jen jedno – o vstupu země do EU – bylo platné.

Slováci budou mít možnost vyjádřit se k šesti tématům: omezení poslanecké imunity, snížení počtu poslanců parlamentu z nynějších 150 na 100, zrušení koncesionářských poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas, stanovení finančního limitu na nákup služebních aut pro ministerstva a úřady, zavedení voleb po internetu a k návrhu odebrat veřejným činitelům právo na povinné uveřejnění jejich reakce na informace v médiích.

Slovenská média upozorňují, že vypsání referenda prakticky ztratilo na významu, protože část jeho témat se mezitím již dostala do programu nastupující koalice pravého středu. 

Ta se v rámci vládního programu dohodla na omezení poslanecké imunity, zavedení voleb přes internet, novelizaci tiskového zákona a na zrušení koncesionářských poplatků. Veřejnoprávní média mají být financována přímo ze státního rozpočtu, změní se zřejmě také způsob utváření kontrolních rad.

Vydáno pod