Rusko a USA připravují hromadnou výměnu špionů

Moskva - Proti 11 údajným ruským špionům bylo v New Yorku oficiálně vzneseno obvinění ze spiknutí a proti devíti z nich i z praní špinavých peněz. To vše v den, kdy se objevila informace, že Moskva údajně chystá hromadnou výměnu možná až deseti osob vězněných v ruských věznicích za ruské špiony. Oznámil to dnes s odvoláním na zdroje ruské justice moskevský rozhlas. K výměně vězněných osob by mělo dojít ve čtvrtek v Británii. Americké ani ruské úřady se k výměně dosud nevyjádřily.

Podle původních zpráv chtěla Moskva vyměnit jen jednoho z údajných špionů zatčených v USA. Vyměněn měl být za vědce Igora Suťagina, který byl v roce 2004 v Rusku odsouzen k 15 letům vězení za špionáž. Některé ruské zdroje ale tvrdí, že výměna by mohla být rozsáhlejší.

Zpráva rozbouřila vlnu spekulací, hovoří se například o osobě bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského, vězněného za daňové úniky. Moskevský rozhlas zase oznámil, že součástí špionské výměny má být bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal, který byl v roce 2006 odsouzen za špionáž pro Británii.


Suťagin, který byl vědeckým pracovníkem ruského Ústavu strategických studií USA-Kanada, byl zadržen v říjnu 1999. Byl obviněn, že předával utajované informace představitelům britské firmy, která byla podle ruské kontrarozvědky spojena s americkou výzvědnou službou CIA. O Suťaginovo propuštění se zasazovala řada mezinárodních organizací, Amnesty International ho označuje za politického vězně.

„Chtějí Suťagina vyměnit za někoho, kdo je obviněn ze špionáže ve Spojených státech,“ řekla Suťaginova obhájkyně Anna Stavická. „K výměně má dojít zítra,“ dodala s tím, že Suťagin by měl být nejprve odeslán z Ruska do Británie. Vyšetřovatelé podle Stavické sdělili Suťaginovi jména všech osob, které budou vyměněny, ale vědec je ve stresu zapomněl.

Podle ruské agentury Interfax byl Suťagin v pondělí odvezen z věznice v Archangelsku, kde si odpykává trest, do moskevské vazební věznice Lefortovo. „Bylo rozhodnuto poslat ho do Anglie výměnou za některé lidi, které Rusko potřebuje víc,“ řekl Interfaxu právník Ernst Čornyj.

Výměna špionů přitom v minulosti nebyla ničím výjimečným, za dob studené války si Amerika a Sovětský svaz vězně vyměnily hned několikrát - obvykle na mostě mezi tehdejším Západním Berlínem a Východním Německem. Přešel přes něj i jeden Čech. Karel Köcher ve službách komunistické rozvědky pronikl do CIA. Američani ho zatkli a v roce 1986 vyměnili za disidenta Anatolije Ščaranského.

Teď vztahy mezi USA a Ruskem rozčeřila špionážní aféra. Americká FBI minulý měsíc zadržela v USA deset osob, které obvinila z nezákonného shromažďování informací pro Rusko a praní špinavých peněz. Kromě jedné zadržené, která je občankou USA, by všichni ostatní měli být ruskými občany, kteří žili ve Spojených státech většinou pod falešnými jmény. Jedenáctý podezřelý je na útěku.

Americká vláda se podle listu New York Times snaží případ 10 ruských agentů urovnat co nejrychleji - obvinění by se mohli přiznat k méně závažným prohřeškům. Poté by následovala okamžitá deportace do Ruska. Soud v Americe se třemi ruskými špiony byl dnes odložen.