Ruský pianista údajně v Thajsku znásilnil chlapce

Bangkok - Ze sexuálního zneužití čtrnáctiletého chlapce byl v Thajsku obviněn třiapadesátiletý Michail Pletňov, zakladatel Ruského národního orchestru, dirigent a pianista oceněný Grammy. Soud začne 19. července a Pletňovovi hrozí až 20 let vězení a pokuta ve výši až 40 tisíc bátů (25 tisíc korun).

Pletňov byl nicméně propuštěn na kauci, thajským úřadům se má ale hlásit každých 12 dnů. Podle ruského konzula v Thajsku byl Pletňov propuštěn na kauci poté, co policie provedla u dirigenta domovní prohlídku, při které prý nebylo nalezeno nic podezřelého. 

Soud začne 19. července. Pletňov měl mít údajně pohlavní styk s chlapcem 15 let, což se v Thajsku považuje za znásilnění. Umělec byl zatčen v pondělí na základě udání thajského občana, který je vyšetřován kvůli údajnému provozování sítě s nezletilými prostituty.       

Dirigent založil Ruský národní orchestr v roce 1990 jako první nezávislé symfonické těleso v zemi financované ze soukromých zdrojů. Jako pianista byl v roce 2005 oceněn prestižní cenou Grammy za adaptaci Popelky ruského skladatele Sergeje Prokofjeva. Pletňov v Thajsku vlastní restauraci, několik obchodů a badmintonový klub.